Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 199
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
No, ale przecież już na pierwszym nagraniu na udostępnionym przez ciebie filmie widać, jak kierowca Hondy wykonuje manewr wyprzedzania bez sygnalizacji kierunkowskazem, a po rozpoczęciu manewru wrzuca prawy kierunkowskaz. Porusza się zapewne z prędkością poniżej 100 km/h, bo ledwo wyprzedza samochód ciężarowy. Pozostałe sytuacje trochę naciągane i poucinane.

@Dorianxxx: brak kierunkowskazu to oczywiście błąd, ale reakcja nagrywającego (dlaczego w ogóle to robił telefonem w łapie?) była raz, że spóźniona, a dwa
  • Odpowiedz
  • 0
do wolnej jazdy się dorasta, ja dorosłem do tego w wieku 50 lat, reszta też kiedyś dorośnie.

@bartja: może nie tyle do wolnej się dorasta co wyrasta się z z-----------a na złamanie karku, wyprzedzania "bo trzeba" i spinania się o pierdoły na drodze.
  • Odpowiedz
@Krupier: ludzie zwolnili bo wyprzedzanie. Jeśli nie potrafisz jechać szybciej jak 80 km/h w deszczu po autostradzie to znak że jesteś mizernym kierowcą. Na palcach jednej ręki można policzyć odcinki autostrad i ekspresówek które wymagają zwolnienia do takiej prędkości w słabych warunkach. Jedyny przepis jaki powinien być na drogach S i A to prędkość nie wyższa niż 50 km/h od wyprzedzanego pojazdu. Największy problem jest właśnie przy tirach które powinny
  • Odpowiedz
@Krupier: mnie to zastanawia że komuś się chce te zdjęcia robić, filmiki publikować i wylewać żale, jak ktoś blokuje lewy pas jadąc zdecydowanie wolniej, to sobie pogadam, pomarudze, ale turlam się grzecznie aż w końcu zjedzie i jadę dalej zapominając o sprawie
  • Odpowiedz
@Krupier:

raczej się nie zdziwię, bo przepisy znam całkiem dobrze.

To w takim razie dziwi mnie to, że poddajesz cudze zachowanie prawnokarnej analizie, piętnujesz je, a przy tym nie poddajesz krytyce i usprawiedliwiasz zachowanie polegające na nieustąpieniu pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza się
  • Odpowiedz
@Krupier uwielbiam takie wysrywy pajaców co nie potrafią szybko wyprzedzić i wrócić na swój pas, bo za kilometr widzą kolejną ciężarówkę więc będą jechać wolno lewym. O jakaś BMW mi świeci lampami żebym zjechał, nie puszczę, bo przecież zbieram się do następnej ciężarówki za 5minut. Ameby umysłowe które są jeszcze większym zagrożeniem niż ludzie typu matczak.
  • Odpowiedz
  • 4
ludzie zwolnili bo wyprzedzanie. Jeśli nie potrafisz jechać szybciej jak 80 km/h w deszczu po autostradzie to znak że jesteś mizernym kierowcą.

Nie, to nie jest taki znak.

Na palcach jednej ręki można policzyć odcinki autostrad i ekspresówek które wymagają zwolnienia do takiej prędkości w słabych warunkach.

Wiadomo,
  • Odpowiedz
  • 1
mnie to zastanawia że komuś się chce te zdjęcia robić, filmiki publikować i wylewać żale, jak ktoś blokuje lewy pas jadąc zdecydowanie wolniej, to sobie pogadam, pomarudze, ale turlam się grzecznie aż w końcu zjedzie i jadę dalej zapominając o sprawie

@bobeczek1: ja wyprzedzam prawym. Rzadko, ale zdarzało mi się.

Zawsze się zastanawiam dlaczego te głąby tego nie robią? Zawsze coś p------ą o tym, że gość jedzie lewym pasem jak
  • Odpowiedz
  • 1
uwielbiam takie wysrywy pajaców co nie potrafią szybko wyprzedzić i wrócić na swój pas, bo za kilometr widzą kolejną ciężarówkę więc będą jechać wolno lewym.

Ja też was bardzo lubię moi kochani z-----------e. Ej, a dlaczego ty nie wrócisz na swój pas? Przecież jedziesz tym samym lewym co gość przed tobą, prawda?

O jakaś BMW mi świeci lampami żebym zjechał, nie puszczę, bo przecież zbieram się do następnej ciężarówki za 5minut. Ameby
  • Odpowiedz
  • 1
To w takim razie dziwi mnie to, że poddajesz cudze zachowanie prawnokarnej analizie, piętnujesz je, a przy tym nie poddajesz krytyce i usprawiedliwiasz zachowanie polegające na nieustąpieniu pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza się wjechać.

@Dorianxxx: no, ale żebym mógł krytykować nieustąpienie pierwszeństwa to musiałoby ono najpierw zaistnieć przecież.

Być może inaczej interpretujesz istotną zmianę prędkości, być może gdybyś jechał 140 km/h, a nie 120 km/h, to Twoje
Krupier - >To w takim razie dziwi mnie to, że poddajesz cudze zachowanie prawnokarnej...
  • Odpowiedz
  • 0
xddd mówisz do typa który zawodowo podróżuje jeżdżąc 200 plus na A w całej Europie xdd

@emasele: mówię do typa, który pokazał, że to podróżowanie odbywa się tylko na street view. xdd
  • Odpowiedz
@Krupier przecież chłop na filmie ma rację. Te wszystkie sytuacje to wymuszenia i są o wiele bardziej niebezpiecznymi manewrami niż jazda powyżej limitu prędkości.

Jeżeli nie potrafisz ocenić odległości/prędkości pojazdu patrząc w lusterko i mimo wszystko decydujesz się na manewr zmiany pasa to nie powinieneś mieć prawda jazdy.

To że ktoś porusza się wolniej nie znaczy że ma pierwszeństwo czy rację na drodze.
  • Odpowiedz
No, a zajeżdżanie nie jest przejawem egoizmu? Liczę się tylko ja, tylko to, że ja chce teraz wyprzedzić, to nie ja mam być ostrożny, tylko ty masz uważać na mnie i trzymać nogę nad pedałem hamulca. I to się dzieje niezależnie od prędkości.

@Dorianxxx: oczywiscie ze tak. Latam autostradami dziesiatki tysiecy rocznie, czy to swoim prywatnym ktory bez problemu osiagnie fabryczny kaganiec, i sluzbowym ktory zadyszke lapie juz przy przyspieszaniu w
harrame - >No, a zajeżdżanie nie jest przejawem egoizmu? Liczę się tylko ja, tylko to...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@Wygryw_z_wyboru:

przecież chłop na filmie ma rację. Te wszystkie sytuacje to wymuszenia i są o wiele bardziej niebezpiecznymi manewrami niż jazda powyżej limitu prędkości.

Nie, to nie są wymuszenia. I pamiętaj, że on z--------a ponad
  • Odpowiedz
@Krupier:

spotkałem się nie raz, ale dzięki temu, że jadę zgodnie z limitem lub nawet poniżej niego i przede wszystkim OBSERWUJĘ co się dzieje dookoła mnie, a nie tylko dwa metry przede mną to jestem w stanie odpowiednio zareagować.

Nie wiem dlaczego insynuujesz, że nie obserwuję tego, co dzieje się dookoła. Może dopiero jak spotkasz się z sytuacją, w której "bezpieczny, bo powolny" kierowca zajedzie ci drogę kiedy jego lewy
  • Odpowiedz
  • 0
oczywiscie ze tak. Latam autostradami dziesiatki tysiecy rocznie, czy to swoim prywatnym ktory bez problemu osiagnie fabryczny kaganiec, i sluzbowym ktory zadyszke lapie juz przy przyspieszaniu w gore od 120, i przy moim stylu jazdy, (ktory nie polega na z-----------u, ostatnie 1000km trasa cala na zielono w yanosiku), doslownie na palcach jednej reki moge w tym roku, a moze nawet przez ostatnie 5 lat policzyc to, ze ktos mi faktycznie podjezdzal pod
  • Odpowiedz
  • 0
Nie wiem dlaczego insynuujesz, że nie obserwuję tego, co dzieje się dookoła.

No bo mówisz, że często ci ktoś nagle wyjeżdża czyli zaskakuje cię swoim manewrem.

Może dopiero jak spotkasz się z sytuacją, w której "bezpieczny, bo powolny" kierowca zajedzie ci drogę kiedy jego lewy tylny zderzak będzie na wysokości twojego prawego przedniego, to zmienisz zdanie. Oczywiście, nie życzę Tobie tego, żebyś musiał wystawić na próbę swoje umiejętności.

@
  • Odpowiedz
@Krupier gość na codzień jeździ teslą, a nie bmw, miał też mclarena 720s, jeździ motocyklem i supre 1250KM. Wspomnij o tym tak samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak, ja się z nim zgadzam. Odbierać prawo jazdy. Skoro ktoś nie potrafi jeździć to niech nie jeździ. Prawo akzdy stało się zbyt łatwo dostępne.
  • Odpowiedz