Wpis z mikrobloga

Ile trzeba według mieć oszczędności żeby tak do końca życia żyć ze spokojną głową? Nie mówię tu o rzuceniu pracy czy wystawnym życiu ale tak żeby mieć wyebane na koniunkturę, rynek pracy itd. Czy mając 300 000 zł oszczędności bez zobowiązań w wieku 30 lat czulibyście się bezpiecznie?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Koło bańki myślę powinno starczyć na życie powiedzmy od pierwszego do pierwszego. Zakładając, że nie musisz płacić za wynajem/brak kredytów/alimentów/innych zobowiązań finansowych. Tylko czynsz + opłaty + żarcie. Ale to jest dość ryzykowne bo taka bańka jak dobrze to ulokujesz da na czysto ze 4k zł myślę. Może trochę więcej. No i trzeba zakładać, że siła nabywcza pieniądza mocno spada, także za 10 lat taka bańka będzie już znacznie
  • Odpowiedz
  • 0
@jmuhha: Tak naprawdę zależy jaki stopień w życiu masz obecnie, przy posiadanym domu, sprawnym świeżym aucie, przy pracy zarabiając te 5 tys. na rękę, nie mając kredytów, myślę, że na spokojnie 50 tys. oszczędności starczy, żyjesz sobie wtedy spokojnie, druga połówka coś dokłada, więc na wszystko powinno starczyć. Czy to na jakieś wakacje, czy to z dziećmi.
  • Odpowiedz