Wpis z mikrobloga

Mirki, jeszcze dwa pytania na temat Linuxa, proszę pomóc :P

Jak mam grę w iso to muszę zamontować wirtualny obraz i ją zainstalować, na windows używałem Virtual Clone Drive no ale nie ma Linuxowej wersji tego programu - jak mam instalować gry?

Pobrałem Linuxową wersję DaVinci no ale nie mogę jej zainstalować, pojawia się to co na screenie, jak to ogarnąć?

#linux #linuxmint #pytanie #pytaniedoeksperta #gry
QueRev - Mirki, jeszcze dwa pytania na temat Linuxa, proszę pomóc :P

Jak mam grę w i...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-11-25 19-30-05

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Piszę co trzeba instalować no ale dlaczego od razu mi się to samo nie zainstaluje tylko muszę grzebać i szukać tego nie wiadomo gdzie :/
  • Odpowiedz
@QueRev:

Montowanie ISO z poziomu środowiska graficznego:

W Linux Mint (Cinnamon / MATE / XFCE) zazwyczaj da się to zrobić „z prawego
  • Odpowiedz
  • 0
@Leel00: Pojawia się no ale w środku jest plik exe którego muszę jakoś tym Winem odpalić, ehh im dłużej używam Linuxa tym bardziej się przekonuje że to nie ma sensu :/
  • Odpowiedz
@QueRev: Generalnie w linuxie nie pobierasz programów jak na windowsie, że z neta tylko z termianla/jakiegos progarmu typu sklep z programami. Bo jak widzisz często trzeba pobrać jeszcze jakieś zależności.

Dalej gierki, jak kolega @COVID-21 napisał, lutris to Twój przyjaciel, instalujesz sobie tam gierki z instalatora przekilkujesz i masz. Mozesz dostoswać w ustawieniach danej gry czy używać wine'a systemowego, wine-ge czy protona. Wybierasz to z czym Ci dana giera
  • Odpowiedz
  • 2
Pojawia się no ale w środku jest plik exe

@QueRev: odpuść sobie linuxa, jeżeli chcesz odpalać wszystkie programy z windows. To tak nie działa. Nawet z użyciem bottles czy innych wineów
  • Odpowiedz