Wpis z mikrobloga

W dalszym ciągu poważnie myśle nad zakupem szeregówki (dom jednorodzinny w zabudowie dwulokalowej). Z tego co przeglądam różne oferty w mojej okolicy (Poznań), to w zdecydowanej większości występuje już tylko taki rodzaj zabudowy. Pomiędzy lokalami w jednym domu jest jedna ściana silka 24cm grubości.

Zastanawiam się na ile to będzie duży problem, jestem świadomy, że coś będę słyszał (mieszkam w bloku aktualnie), a na ile jest to do przeżycia w normalnym funkcjonowaniu.

To co istotne, będę miał skrajny lokal w układzie widocznym po prawej stronie, czerwona linia to ta silka 24cm.
W tym układzie na parterze będę się stykał małą łazienką, schodami i wnęką salonu gdzie stoi telewizor.
Natomiast na piętrze dużą łazienką, schodami i najmniejszym pokojem, który nie będzie sypialnią na pewno przez dość długi okres.

Koszt 625k, 89m2, rolety elektryczne, przesuwne okno tarasu, podlogowka na parterze + łazienka u góry w cenie. Ogródek skrajny dŁugość 6m na 11m, z boku budynku 6m wolne gdzie w przyszłości chce postawić jakiś mały garaż/wiate.

Układ piętra w komentarzu.

Ps. W związku z tym, że większość szeregowców tak obecnie wygląda w tej cenie, jedyna alternatywa to mieszkanie w bloku 57m2 za 500k

#nieruchomosci #szeregowka #dom #patodeweloperka
chojnacc - W dalszym ciągu poważnie myśle nad zakupem szeregówki (dom jednorodzinny w...

źródło: Parter

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chojnacc: w bloku też będziesz miał somsiada za ścianą i to być może z każdej strony, a do tego od góry i od dołu, to co się tak stresujesz tym jednym w szeregowcu? Jeszcze zależy od lokalizacji, bo jak szeregówka jest na jakimś wypizdowie totalnym, to może lepiej mieszkanie w lepszym miejscu. Ale jak lokalizacje porównywalne, to ja bym brał szeregówkę, będziesz miał blisko sąsiada, ale i kawałeczek ogródka, posadzisz
  • Odpowiedz
  • 0
@chromypies: moje zmartwienia powstają, bo widziałem gdzieś opinie, ze sąsiadów po boku nawet bardziej słychać w szeregowcu niż w mieszkaniu (rozważam mieszkanie na najwyższym piętrze jak już). Dlatego szukam opinii w tym temacie, kogoś kto sam może ma taki szereg
  • Odpowiedz
@chojnacc: To niestety "zależy", akustyka to ciężka dziedzina, wiele zależy od staranności projektowania i wykonania, dwa takie same bloki mogą mieć zupełnie "różne" mieszkania akustycznie bo gdzieś powstanie mostek akustyczny, a gdzie indziej nie.

Jeżeli nie masz dylatacji (a nie masz) to licz jak sąsiada za ścianą w bloku po prostu.
  • Odpowiedz
@chojnacc: w bloku też możesz trafić z akustyka tak, że nawet na ostatnim piętrze nie uciekniesz :) tu masz 1 sąsiada więc „tylko” jedno ryzyko. A nieść się będzie wentylacja/kominami. Sciana 24cm to i tak lepiej niż w bloku (lub porównywalnie). Jak lokalizacja w miarę to bym rozważał.
  • Odpowiedz
@chojnacc: Byłem w podobnym bliźniaku, niestety wszystko słychać mogę to porównać z wielką płytą bo w takiej też mieszkałem. Sąsiad głośniej wieczorem tv oglądał to słyszałem xD
Pamiętaj jednak że w bloku masz większą ekspozycje na somsiada ten argument o sąsiedzie z góry jest dosyć przekonujący bo w sumie to jest najbardziej uporczywe jednak z drugiej strony masz sąsiada na całej powierzchni twojego mieszkania a nie jedną ściana więc jak
  • Odpowiedz
  • 0
@unknown_famous: no właśnie jestem też świadomy, ze jak trafię źle na loterii sąsiedzkiej yo naeet potrójna ściana mogłaby nie dawać pełnego wyciszenia. 100% to tylko w wolnostojącym na co nawet nie patrzę.

U mnie jest różnica szereg 620k i mieszkanie 500k. Szeregowce mocno się rozwijają i wiele domów powstaje w okolicy, nawet Dino mają sie dorobić w najbliższym czasie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szkoły, przychodnie w
  • Odpowiedz