Cześć. Mam takie wywietrzniki w wynajmowanym mieszkaniu. Teraz są w położeniu „zamknięte” mimo to mocno z nich wieje. Siedząc 3m od okna czuję po nogach że ciągnie wiatr. W położeniu „otwarte” wieje jeszcze mocniej. Skrapla się też woda co jest chyba normalne. Pytanie. Czy mogę je zakleić taśmą zwykłą od góry żeby nic nie zawiewało? Muszę grzać mieszkanie na maksa na grzejnikach żeby było w miarę ciepło. #mieszkanie #remont #budowa #okna #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem
@szczeki32: nie powinieneś niczego zaklejać. Grozi to kumulacją wilgoci w mieszkaniu i rozwojem np. Grzybów, pleśni, chorobami układu oddechowego, większym stężeniem co2 w powietrzu, gorszą jakością snu itd. a jak zaczniesz coś gotować to w ogóle się parno robi.
Nowe budownictwo ma charakterystykę termosu i nie przeskoczysz tego, powietrze musi być wymieniane.
A jak ci zimno to zjedz coś, ubierz skarpetki, kapcie, spodnie czy coś. Wiadomo że dla każdego optymalna
@szczeki32: nie mogę edytować więc dopiszę jeszcze: Ja czuje się optymalnie w 24 stopniach. Mam inne wywietrzniki w oknanch dachowych i oczywiście, że na zimę je zamykam bo, tak jak wspomniałeś, kondensuje się na tym woda i się z tego leje. Wietrzę intensywnie 2-3 razy dziennie, mam sprawną wentylację i żadnych problemów z wilgocią. Strech nie pozostawi kleju.
@szczeki32 to sa nawiewniki higrosterowalne. Mam takie same. Nie ma pozycji zamknietej tylko 1. Przepuszcza malo 2. Automat 3 przepuszcza duzo W polozeniu automat jest 1 a jak wilgotnosc w pomieszczeniu wzrasta to robi 3. Nie mozesz ich zakleic bo wentylacja przestanie dzialac i bedzie grzyb. Tak ma byc. Z nich ma delikatnie wiac. To dla komfortu i zdrowia.
@szczeki32: ja mam zakręcone i zaklejone w sypialni bo wieje halny tak wentylacja ciągnie, mierze wilgotność i jest ok. Jak to wynajmowane to tym bardziej bym się nie bawił tylko zaklejal, z zastrzeżeniem że jak wyjeżdżasz na kilka dni to odkręcić a czasem w dzień warto przewietrzyć
Pytanie. Czy mogę je zakleić taśmą zwykłą od góry żeby nic nie zawiewało? Muszę grzać mieszkanie na maksa na grzejnikach żeby było w miarę ciepło. #mieszkanie #remont #budowa #okna #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem
źródło: 931ad46329ff4eda981ea97949c3f118
Pobierz@szczeki32: zgłoś do zarządcy, żeby wyregulowali wentylację mechaniczną.
Nowe budownictwo ma charakterystykę termosu i nie przeskoczysz tego, powietrze musi być wymieniane.
A jak ci zimno to zjedz coś, ubierz skarpetki, kapcie, spodnie czy coś. Wiadomo że dla każdego optymalna
1. Przepuszcza malo
2. Automat
3 przepuszcza duzo
W polozeniu automat jest 1 a jak wilgotnosc w pomieszczeniu wzrasta to robi 3.
Nie mozesz ich zakleic bo wentylacja przestanie dzialac i bedzie grzyb. Tak ma byc. Z nich ma delikatnie wiac. To dla komfortu i zdrowia.
okno samo w sobie coś zawsze przepuszcza, możesz zawsze wywietrzyć mieszkanie 2x dziennie
Przepuszczały stare okna i przez to wentylacja działała naturalnie