Wpis z mikrobloga

niby wszyscy się spuszczają jakie to gigaprzeceny aktualnie dzieją się na rynku (najwięcej ile widziałem to minus ponad 4000 zł za metr, picrel), ale patrząc z perspektywy tego co szukałem - czyli top 1% mieszkań w Łodzi, to sytuacja wygląda koszmarnie, przykłady:

1. w 2018/2019 w Apartamenty Zdrowie top floor, widok na parki i na nic innego niż park, loggia, mieszkania 90-100m2 - było kilka ofert, ceny od 5400 zł do 6500 zł za metr
2. w 2020 w bloku obok w lepszym standardzie niż pkt 1. mieszkania z widokiem na park od dewelopera po 9000-10000 zł za metr
na tamte czasy to była topka oferty łódzkiego rynku

A obecnie mamy w Łodzi coraz więcej inwestycji gdzie normalne piętra kosztują po kilkanaście tysięcy za metr, natomiast top floor kosztuje około TRZYDZIESTU tysięcy za metr:
- Tymienieckiego 17
- Folwark Scheiblera
- New Iron

Ja rozumiem, że to jest wyższy standard niż te z 2019/2020, ale kurde - 3 do 6 razy drożej z metra w 5-6 lat, serio? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#nieruchomosci
affairz - niby wszyscy się spuszczają jakie to gigaprzeceny aktualnie dzieją się na r...

źródło: image_picker_8F353812-0448-41B7-BAE1-E3B6D2DC89C9-11696-000001C0CA7F0A9E

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz te WIELKIE obniżki to cope wykopków. Gdzieś tam można znaleźć wielkie przeceny typu 2% i wykopki które 10 lat czekały na spadki muszą sobie psychicznie radzić i przyjmują jakaś narrację że mamy wielkie przeceny że to jednak oni mili rację. To jest czysta psychologia. Wystarczy spojrzeć na wykres cen, dodać ile zapłacili siedząc na wynajmie i FAKTY są jasne. Tanio już było. Żadnych obniżek nie ma. Są lokalne spadki na
  • Odpowiedz
@Janexpol: 2% miesięcznie. Poczekamy dwa lata to już dawno będziesz miał usunięte konto tutaj a znajomym opowiadał, jak to zawsze wiedziałeś, że nieruchomości to inwestycja dla Januszy i debili.

@affairz: Segment premium się będzie coraz bardziej rozjeżdżał z popularnym. Będzie deweloperka za 6-7k w Łodzi i 30k.
  • Odpowiedz
@GomiGomi człowieku już takich postów w stylu za dwa lata zobaczymy to twój idol mickpl pisał setki. Może porozmawiajmy o faktach a nie spekulacjach. Zobacz ilu mądrych inaczej zapowiadało spadki 2 lata temu. Dzisiaj możemy ich zweryfikować. Tak samo będzie w twoim przypadku
  • Odpowiedz
@Janexpol: Dwa lata temu to się kręcił, jak korpa w Twoim prowzrostowym łbie Bezpieczny Kredyt 2%. Odsyłam do źródeł, jaki miał wpływ na ceny. A jeszcze dzisiaj Ukraina przystała na warunki pokoju. Jeśli zawierucha się skończy to czeka nas wyjazd przynajmniej 500 000 ludzi. Głównie z dużych miast.
  • Odpowiedz
  • 5
@affairz: Segment premium się będzie coraz bardziej rozjeżdżał z popularnym. Będzie deweloperka za 6-7k w Łodzi i 30k.

@GomiGomi: 100% prawdy, szkoda, że wiem to teraz a nie w 2019/2020 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@GomiGomi przecież wszystkie komentarze twojego idola są zarchiwizowane. W 2023 to już za dwa tygodnie miały być spadki. Przecież masz to napisane czarno na białym. Jakim typem trzeba być żeby wypierać fakty?
  • Odpowiedz
@Janexpol: mickpl wyzywałem tutaj nieraz od mitomanów i krytykowałem usuwanie postów; w międzyczasie totalnie zmienił się sentyment do inwestowania w nieruchomości i udział zakupów inwestycyjnych na rynku pierwotnym kilkukrotnie zmalał; jeśli nie rozumiesz implikacji to już nie moja rola wyjasniać;
  • Odpowiedz
@affairz: popatrz na atala w lodzi, maja wiele mieszkań w znacznie niżsych cenach, nawet poniżej 10k, te inwestycje ktore podałeś uchodzą za mocno premium, przy czym premium sprowadza sie do tego że są blisko hałasu zapijaczonej i zarzyganej piotrkowskiej lub innych miejsc imprezowych, przepraszam - 'tętniących życiem`
  • Odpowiedz
@affairz: Ale ktoś to rzeczywiście w Łodzi kupuje? Polacy mają naturalnie tendencje do budowania willi pod miastem zamiast kupowania dowalonych mieszkań. Dodatkowo tutaj mówimy o Łodzi, czyli mieście z najgorszą reputacją wśród dużych polskich miast.
  • Odpowiedz
Jeśli zawierucha się skończy to czeka nas wyjazd przynajmniej 500 000 ludzi. Głównie z dużych miast

@GomiGomi: widzę, że masz elegancką szklaną kulę xD

Bo ani nie wiadomo czy wojna się skończy ani to czy ludzie wyjadą. Równie dobrze mogą poluzować zakaz wyjazdu z ukr i wtedy te 500k pojedzie ale w drugą stronę xD
  • Odpowiedz
@GomiGomi: z danych wynika, że przybywa Ukraińców ubezpieczonych w zusie (w tym roku ok 100k od grudnia24 do pazdziernika25), a używanie średnika zamiast kropek nie spowoduje, że będziesz brzmiał mądrze
  • Odpowiedz
@Atomic_Cookie Nie neguję danych ZUS obecnych, odnoszę się do badań ankietowych, w których przynajmniej deklaratywnie wielu Ukraińców nie zamierza zostać w Polsce. Czy przyrost ubezpieczonych w ZUS nie wynika z oZUSowania umowy zlecenia?

Od zawsze piszę ze średnikami, nigdy się nie siliłem na bycie mądrym. J---e mnie to prawdę mówiąc, jak jestem postrzegany, ale na życzenie masz pełne zdania z kropkami. To, że się ze mną nie zgadzasz nie znaczy, że
  • Odpowiedz
@Atomic_Cookie to jest dobre pytanie, bo każda wojna jest inna; jakbym chciał cherry picking uprawiać to powiedziałbym, że w takim Kosowie żyje 5x ludzi więcej niż w 1991; generalnie było wiele powrotów po wojnach, nawet do gorszego standardu niż UA - do biednego Afganistanu wróciło 5 milionów ludzi.

Ukraina być może będzie odbudowywana, więc będzie tam robota, zwłaszcza przy chcącym na tym zarobić zagranicznym kapitale. Dodatkowo jeśli wojna się skończy i
  • Odpowiedz