Wpis z mikrobloga

Gdzie wyjazd na #emigracja #emigrujzwykopem
z polskim orzeczeniem o niepełnosprawności i chorowaniem na #stwardnienierozsiane #depresja i parę innych chorób?

Tak żeby popracować sobie parę lat, pochodzić po lekarzach a potem dostać jakiś zasiłek z opieki społecznej?

Bo pracuję w pl ale nie mam już siły na z-------l w #pracbaza z przerwami na stanie w kolejkach do lekarzy na NFZ

Ogólnie pracuję umysłowo przed kompem ale z moim umysłem coraz gorzej. Brak studiów i do tego tylko angielski i jakieś żałośnie niski poziom niemieckiego.

A tylko proszę nie jakąś Szwecja czy inna północ bo już tutaj w Polsce zamarzam 🥶
#pytaniedoeksperta
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tylko USA. Jeśli dostaniesz tam pracę zdalną, to tamtejszy Fiskus? nie dzieli się informacjami z tut. skundlonym ZUSem xd Więc właściwie możesz zostać rencista na miejscu, jeśli przepracowałeś tutaj 10 lat.
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: tzn. chodzi mi o objawy bo mam chyba fibromialgie, w każdym razie ja serio myślałem i się bałem czy stwardnienia nie mam, i w sumie dalej nie wiem bo niektóre objawy się zgadzają inne nie, i czy to jakoś etapami się rozkręca.

Najcieplejsze są w czasie polskiej zimy i tanie chyba są Turcja i Grecja (Kreta), ewent. Egipt ale mają jasne minusy
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto Zostaje ci tylko Malta. Najcieplejszy kraj Shengen/UE/EOG. Obywatelstwo/pobyt stały za kase od strzała. Angielski urzędowy, spory odsetek wakatów. Tylko z mieszkaniami c-----o wszędzie tłoczno, a mediana zarobków jest na poziomie niewiele wyższym od polski w parytecie siły nabywczej. No i zioło pełen legal. Inżynierów pontonowych bardzo mało.
https://www.imidaily.com/malta-permanent-residence-program/
g.....a - @przegrywamprzezmiasto Zostaje ci tylko Malta. Najcieplejszy kraj Shengen/U...

źródło: temp_file7015783484510600114

Pobierz
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto
Apropos służby zdrowia

najbardziej spójną i miarodajną metodologią porównawczą, stosowaną przez Eurostat i OECD, jest wskaźnik „Niezaspokojonych potrzeb medycznych” (Self-reported unmet needs for medical examination).

Wskaźnik ten łączy w sobie czas oczekiwania (kolejki) oraz odległość (dojazd). Poniżej przedstawiam zestawienie dla Polski i Malty w oparciu o najnowsze dostępne dane (Eurostat 2024).
  • Odpowiedz
@gaz24wolga: ciekawe bardzo, język angielski i klimat zimą na duży plus na malcie. Myślę że najlepiej by było dla mnie przeprowadzić się, wyrbocic lokalne orzeczenie o niepełnosprawności i potem jakąś w miarę lekka praca żeby mieć dostęp do usług państwowych. Na minus drogi wynajem i niskie wydatki na opiekę socjalną (coś 13% jak znalazłem bo chcą być rajem podatkowym) więc nie wiem czy jest tam coś takiego jak przykładowo dopłaty
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto wg. gemini pro na mieszkanie socialne nie ma co liczyć. Są dopłaty-

1. Wymagany okres pobytu (Rezydencja)
Aby móc złożyć wniosek o dopłatę do czynszu, zazwyczaj musisz wykazać, że mieszkasz na Malcie legalnie i nieprzerwanie od dłuższego czasu.
Standardowy wymóg: Najczęściej wymagane jest udowodnienie 18 miesięcy nieprzerwanego pobytu na Malcie bezpośrednio przed złożeniem wniosku.
  • Odpowiedz
@gaz24wolga: hmm czyli d--y nie urywa. Na wypoku jest na przykład byqu który we Włoszech ma dostawać ponad 300 euro od ręki po pobycie w szpitalach psychiatrycznych i wyrobieniu orzeczenia o niepełnosprawności. A w południowych Włoszech pewnie można znaleźć tańsza miejscówkę niż na Malcie. Na minus to wiadomo język
  • Odpowiedz
hmm czyli d--y nie urywa. Na wypoku jest na przykład byqu który we Włoszech ma dostawać ponad 300 euro od ręki po pobycie w szpitalach psychiatrycznych i wyrobieniu orzeczenia o niepełnosprawności.

@przegrywam_przez_miasto: te dopłaty to za same mieszkania. Renta to inny temat.

ŚCIEŻKA RENTOWA (Odpowiednik Renty z ZUS z tyt. niezdolności do
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: Tutaj jaśniej.

Increased Severe Disability Assistance (ISDA =Znaczny stopień + niezdolność do samodzielnej egzystencji ~ 895 €
Dla osób wymagających stałej opieki, leżących, używających respiratora itp. (Skala Barthel 0-4).

Severe Disability Assistance (SDA)=Znaczny stopień niepełnosprawności
  • Odpowiedz