Aktywne Wpisy
JWP1 +144
#wroclaw XD to zdjęcie to nie jest jakaś opuszczona rudera, to zamieszkane mieszkanie na nowowiejskiej. Baba trzymała tam ze sobą gołębie luzem...
Foto- straż miejska z Wrocławia
Foto- straż miejska z Wrocławia
źródło: 1000008455
PobierzPanowie, p---------m dziś w kraweznik i zderzak wygląda jak zdjęciu. Zna się ktoś chociaż trochę na tym czy da się to jakoś punktowo pomalować u lakiernika czy cały zderzak? #samochody #motoryzacja
źródło: IMG_0FDC6E58-20BB-4537-9A3C-633F0F64A2AA
Pobierz

Chcę mieć obecnie #windows #windows11 IoT Enterprise LTSC, jak najmniej bloatu, jak najwięcej wydajności i pracy na baterii.
Zwykle instalowałem system w taki sposób (a jestem tym rodiznnym informatykiem z mema XD): Windows (7/8/8.1/10/11), Windows Update, sterowniki do GPU (jeśli były nowsze niż Windows Update), i na koniec Driver Booster.
Zacząłem od #windows10 Enterprise LTSC. System, Windows Update, sterownik GPU od Intela i na to Driver Booster. 10 godzin na baterii (przeglądanie internetu), 125 FPS w War Thunder na maksymalnych ustawieniach. Temperatury w spoczynku: 32-35 stopni Celsjusza, całkowicie cichy podczas przeglądania internetu).
Ale sterownik NPU dostępny tylko dla Win 11. Eh. No to #windows11 IoT Enterprise LTSC i ta sama procedura. Zainstalowałem Win 11 IoT Enterprise LTSC, Windows Update, sterowniki GPU i NPU od Intela i na to Driver Booster. 12 godzin na baterii, 90 FPS w War Thunder na maksymalnych ustawieniach. Temperatury w spoczynku: 38-42 stopnie Celsjusza, wentylatory słyszalnie pracują podczas przeglądania internetu (gdy podłączony do zasilania, tryb Wysoka Wydajność).
Zajrzalem do Internetu w poszukiwaniu problemu spadku wydajności GPU i okazuje się, że
- Windows Update instaluje niepotrzebne śmieci oprócz starych sterowników,
- Driver Booster instlauje generyczne sterowniki, a to laptop o określonej konfiguracji, a nie losowe PC, więc to zbrodnia na laptopie.
Pobrałem sterowniki ze strony Lenovo (dla tego konkretnego modelu). Zainstalowałem system, wyłączyłem aktualizacje sterowników z WU, zainstalowałem sterowniki od Lenovo (łącznie 29 z nich: w kolejności chipset/MEI, szeregowe I/O i baza, zarządzanie energią, GPU i NPU, urządzenia peryferyjne, łączność) i zakończyłem robotę z Lenovo Vantage i skanowaniem na stronie Wsparcia Lenovo (skąd pobrałem sterowniki). Czyli, żadnych aktualizacji sterowników GPU przez Windows Update, żadnego Driver Boostera instalującego "ogólne" sterowniki do wszystkiego, tylko rzeczy od Lenovo i Intela. Powinno być idealnie, prawda? Mam 45-53 stopnie Celsjusza w SPOCZYNKU, ~8 godzin na baterii, wentylatory głośne jak cholera (gdy podłączony w trybie Wysoka Wydajność i przeglądam sieć) i sporadyczne mikro-przycięcia podczas przeglądania sieci na ustawieniu "Maksymalna żywotność baterii"! Nie próbowałem jeszcze War Thunder...
Czy robię coś źle?
Lista wszystkich moich sterowników w kolejności instalacji (świeża instalacja W11 IoT Enterprise LTSC):
Intel Chipset Device Software
Intel Management Engine Interface - restart
Intel Serial IO Driver
Lenovo Base Utility
Lenovo System Interface Foundation - restart
Intel Dynamic Tuning Technology
Intel Processor Power Management
PPM-LNL-SV2-v1006.20240910
Lenovo Power Management Driver
Lenovo Power and Battery
Lenovo Intelligent Thermal Solution Driver - restart
GPU
NPU - restart
Intel Integrated Sensor Solution
Intel HID Event Filter Driver
Elliptic Labs Smart Sensor Platform HID
Lenovo Intelligent Sensing Driver
IntelSoundWire Audio
Speaker Calibration
ELAN TrackPoint Driver
NXP NFC Driver
ThinkPad MOnitor Fole
Intel MIPI T-4K Camera Driver Package
Integrated Camera Driver Package
Lenovo Vision Computer Firmware Update
Windows Studio Effects (MEP) - restart
BT
Wi-Fi - restart
Na koniec Lenovo Vantage - znalazło sterownik do stacji dokującej 40B0.
Oczywiście wyłączony Secure Boot, wywalony TPM 2.0 (od początku, od tego Win 10).
Mireczki, pomóżcie. Ja coś robię źle? Czegoś nie instaluję? Czemu tak się dzieje? Windows, czemu ty mnie tak dręczysz? (╯︵╰,)
Tymczasem Fedora Workstation odpalona i na start leci 11 godzin pracy na baterii, wszystko działa, chociaż mam War Thundera do wypróbowania na niej jeszcze. Noż bulwa ヽ( ͠°෴ °)ノ I to w 5 min instalacji, a nie 3 dni siedzenia nad kolejnością sterowników po nocach. #zalesie
Screen z ThrottleStopa zroboiny teraz, mam odpalonego Thunderbirda, podpiętą stację i monitor 27" 4k oraz Wykop na Firefoxie.
Japidi, powinno wyjść inaczej.
źródło: {F1A784B4-4ED4-46EB-86B9-0BB4EBB84DC0}
Pobierz