Wpis z mikrobloga

Co lepiej kupić na podróż: modem usb czy router? Jakiś konkretny polecicie?

Bardzo dawno nie korzystałem z tego typu urządzeń, czeka mnie trochę pobytów w miejscach bez WiFii (tak, istnieją takie nadal jak się okazuje). Plus pewnie będę w przyszłości zabierać go na różne wyjazdy.

Myślałem, że kupię klasyczny modem typu pendrive, byle transfer był na 150 MB/s i tyle. Ale widzę, że jest sporo też routerow, które działają na tych samych zasadach, ale chyba dają więcej możliwości. Lepiej to odbiera? Łatwiej podłączyć więcej urządzeń?

Może ktoś z Was robił niedawno doktorat w tej sprawie i coś podpowiecie.

Mogę wydać kilka stówek, jeśli będzie na co, a jak nie to złapię coś takiego pewnie i nie będę kombinował:

https://allegro.pl/oferta/zte-mf79n-modem-usb-lte-kat-4-16800735509?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=MDFmNzZiZGMtMGI5MS00MGQ1LTk5MGYtMWYyMDM1YTYwOWQ0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=53f9f478-984d-460b-a0a9-39a7b2696c45

#elektronika #internet #router #siecikomputerowe #gsm
Iudex - Co lepiej kupić na podróż: modem usb czy router? Jakiś konkretny polecicie?

...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-25 084209

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wincenty1: No "codziennego" wolę tak nie używać, bo do użytku na całą rodzinę, więc ugotuję kartofla.

@JestemKaspi Podłączę do laptopa i zrobię sieć do używania telefonem? Albo taką mam nadzieję. Właśnie tego nie wiem.

@winsxspl No jest to jakaś myśl też w sumie. Choć pytanie co jest bardziej wydajne.
  • Odpowiedz
@Iudex: no to jak nie bedzie Ci przeszkadzac ze musisz nosic ze soba laptopa to bierze "pendrive", ja na wyjazdy mam router na baterie i nosze w kieszeni zeby laczyc sie telefonami przez wifi
  • Odpowiedz
@Iudex A jest możliwość dołożenia modułu WWAN do lapka? W sensie, to jakiś Latitude, EliteBook czy ThinkPad, czy zwykły cywilny multimedialny? Wkładasz tylko kartę sim do lapka i bangla, mam w swoim ProBooku taki modem (choć tylko 3G+, aka HSPA+/4G Ready), ale da się jako tako korzystać z neta poza domem. LTE powinno być szybsze, tylko musisz mieć możliwość dołożenia.

To taka opcja nr 2 "jak zadanie dla chętnych w szkole",
  • Odpowiedz
  • 0
@winsxspl: Korzystam naprzemiennie z dwóch lapków, żaden nie ma obsługi simów:
- MSI Stealth 16
- ASUS ZenBook 13

A gwary obowiązują, więc grzebać w bebechach nie będę.
  • Odpowiedz
@Iudex jasne, rozumiem. Szkoda trochę, że nie masz tej opcji, z doświadczenia wiem że następny sprzęt który kupię to będzie coś biznesowego ze slotem, bo warto

No to wracamy do opcji telefon jako hotspot, powinien dawać radę.
  • Odpowiedz
  • 0
@winsxspl: Na solo wyjazd służbowy tak, ale opcja na wyjazd z rodziną - to się zastanawiam właśnie nad użyciem jakiegoś dedykowanego rozwiązania.
  • Odpowiedz