Wpis z mikrobloga

Za dużo betonu w portfelach Polaków

Międzynarodowy Fundusz Walutowy ocenia, że ważne jest podniesienie skorygowanej o ryzyko stopy zwrotu z oszczędności Polaków poprzez ograniczenie nadmiernej ekspozycji na nieruchomości i depozyty bankowe na rzecz szerszego portfela aktywów finansowych.

Można to osiągnąć poprzez ograniczenie preferencji podatkowych dla nieruchomości (zwłaszcza w przypadku kolejnych mieszkań), zwiększenie udziału w III filarze emerytalnym oraz dostępności tanich i szeroko zdywersyfikowanych produktów inwestycyjnych.

Szczególnie niski w inwestycjach Polaków jest udział akcji - czy to za pomocą bezpośrednich inwestycji na giełdach, czy poprzez TFI lub ETF. W tym zakresie rządowy program "OKI" może być zdaniem MFW pomocny, lecz kluczowe jest, by regulacje nie ograniczały inwestycji do krajowych akcji, co zmniejszałoby dywersyfikację i wzmacniałoby fragmentację finansową w Europie.

Oddzielnym celem dla rozwoju polskiego rynku kapitałowego zdaniem MFW jest zwiększenie dostępu polskich firm do finansowania niezbędnego do rozwoju.

#gielda #nieruchomosci #pieniadze #inwestycje #podatki #polska
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja na przykład całkiem niedawno dowiedziałem się o takim mechanizmie promującym beton ( ͡° ͜ʖ ͡°)

można koszty jego nabycia waloryzować o wskaźnik inflacji. Jak to wygląda w praktyce? 18 czerwca 2025 r. ukazała się interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, który odnosi się do pytania zadanego przez petentkę. W 2019 r. kupiła ona za 595 tys. zł mieszkanie. W 2024 r. sprzedała je za 740 tys. zł. Kobieta
  • Odpowiedz
@ossprime: ja tam czekam na OKI z penesem w łapie jakby co. Moj plan inwestycyjny to 100pln miesiecznie, zagrananiczne etfy beda skupowane. Pozdrawiam MFW i OP.a dziekuje ze tak powiedzialem.
  • Odpowiedz
@JihadJoe: o boże, przecież to przekręt jak ja p------e. Ulga natychmiast do usunięcia. Niech jakiś odpowiednik mickpl zacznie to kręcić w szerszym internecie.
  • Odpowiedz