Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o nowym bloku deweloperskim z wentylacją grawitacyjną w mieszkaniach? Deweloper przekonuje że to rozwiązanie jest lepsze ze względu na zerowe koszty eksploatacyjne i że robi taką, dlatego że jego zdaniem jest lepsza na dłuższą metę pomimo że koszt jej wykonania jest wyższy. (każde mieszkanie ma swoje kanały wentylacyjne). Wg jego wyjaśnień wentylacja mechaniczna działa dobrze tylko na początku, a potem konieczne jest jej serwisowanie, przeglądy i mało która wspólnota to robi.
Oczywiście nie kupuje tego wyjaśnienia, ale zastanawiam się jak realnie ma się wentylacja grawitacyjna to standardowej mechanicznej (bez rekuperacji). Bo w obu przypadkach konieczne zamontowanie jest nawiewników w oknach. Jak to będzie działało na drugim piętrze (blok ma 3)?

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #budownictwo #nieruchomosci #wentylacja
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dbaczek: Nie wiem czy koszt jest niższy. Mechaniczna wymaga wentylatorów na każdym kominie, oraz zatrudnienie dedykowanej firmy do wykonania tego. Wentylacja grawitacyjna to po prostu murarz komin wymuruje i elo.

Mechaniczna wentylacja ma przewagę latem ,bo wymusza obieg powietrza nawet jeżeli nie ma różnicy potencjałów. To w zasadzie zamyka temat.

Moim zdaniem lepsza mechaniczna, ale faktycznie trzeba ją serwisować i jest szansa, że ktoś ją źle wykona tak jak zresztą
  • Odpowiedz
@dbaczek: Mam mechaniczną i w życiu nie zamieniłbym na grawitacyjną, ciągnie tak że mam 2/3 zaklejone bo inaczej nie idzie mieszkania wgl. nagrzać (to problem z ustawieniem tych wyciągów, nie tylko ja mam taki problem).

To jest mega luksus imo, nie ma wilgoci, szybko wyciąga zapachy, szczególnie jak mieszkasz w pionie z palaczami albo fanami śmierdzącego smażenia i nie lecą Ci ich zapachy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@rajju: no właśnie, skoro ciągnie tak, że aż musisz zaklejać nawiewniki to znaczy że jednak nie do końca to dobrze działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sam aktualnie mieszkam w bloku z tego typu wentylacją - nawiewniki w oknach i mechaniczne urządzenia wspomagające na dachu. Jako że mieszkam na ostatnim piętrze to wentylacja latem nie dziala wcale bo wszyscy poniżej mają otwarte okna, zaś w zimie działa
  • Odpowiedz
mam 2/3 zaklejone bo inaczej nie idzie mieszkania wgl. nagrzać

@rajju: zgłoś to zarządcy. Jak za mocno ciągnie, to można moc wyregulować na wentylatorach na dachu. Tak mi ostatnio powiedział serwisant, jak robili przegląd okien.

Ja mam u siebie 3 wentylacje mechaniczne i 5 nawiewników. W nieogrzewanym mieszkaniu temperatura spadła w ciągu ostatniego tygodnia o 2 stopnie.
  • Odpowiedz
zgłoś to zarządcy. Jak za mocno ciągnie, to można moc wyregulować na wentylatorach na dachu. Tak mi ostatnio powiedział serwisant, jak robili przegląd okien.

@pepedros: Wiem, wiem, też to mówią, ale tutaj wszyscy których znam wynajmują (ja też) i nie chcemy czynszojadom d--y zawracać, łatwiej zrobić prowizorkę.

Ogólnie beka, bo 'prawdziwych' mieszkańców jest mniej niż połowa, reszta najem albo puste, i długo były imby z uzbieraniem większości głosów na spotkaniach,
  • Odpowiedz