Wpis z mikrobloga

Powiedzmy sobie szczerze. W Polsce Walka z ociepleniem klimatu to działanie na niekorzyść państwa. W Polsce nadal jest zimno. Spokojnie +10 stopni można podnieść klimat. A co się będzie działo w Hiszpanii czy na Saharze. A co mnie to interesuje. Czy Hiszpanów interesuje to że u nas jest zimno? #pogoda
Megasuper - Powiedzmy sobie szczerze. W Polsce Walka z ociepleniem klimatu to działan...

źródło: temp_file1354266619718776875

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Megasuper: :D Napiszę innymi słowami.

Jest mi zimno w dłonie. Spokojnie o +10 można podnieść temperaturę całego ciała. A co się będzie działo w mózgu, sercu, innych organach? A co mnie to interesuje? Czy moje stopy interesuje to, że mi zimno w dłonie?
  • Odpowiedz
@DziadLab:

czyli uważasz, że podniesienie temperatury o 10st w Hiszpanii nie będzie miało żadnego wpływu na Twoje życie?

Już skończ manipulować bo rzecz idzie nie o żadne 10st tylko o jakieś dziesiąte jednego stopnia - bo o tyle rzekomo wzrosła średnia w ostatnich 60 latach a oczywiście na zmanipulowanych wykresach jest to przedstawianie tak jakby urosło o minimum 10st - to raz.

Dwa: skoro ocieplenie jak nazwa mówi jest globalne
  • Odpowiedz
@DziadLab:

Więc trzymajmy się dalej tych 60 lat. Na biegunie północnym ta temperatura wzrosła o o ok. 3stC. Na Półwyspie Antarktycznym też ok. 3stC.

A w polsce w tym czasie spadała i brak lata = czy możemy zatem mówić, że mamy równowagę w sensie arktyka się ociepla a europa wschodnia ochładza? xD Bo znów podajesz jakieś z d--y przykłady o Arktyce a mnie interesuje co zmieniło się w naszym kraju?
amelinowa - @DziadLab: 
Więc trzymajmy się dalej tych 60 lat. Na biegunie północnym t...

źródło: IMG_1641

Pobierz
  • Odpowiedz
@amelinowa: zacytuję sam siebie, bo jak widać wcześniej przerosło to Twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem:

No i jak tu mam z tym dyskutować? Znowu wrócimy do tych Twoich 60 lat. W latach 1961-1990 średnia temperatura roczna w Polsce wynosiła ok. 7.5stC. Obecnie jest to 9.1stC. Czyli wzrost o jakieś 21%.

Przekładając skalę na temperaturę człowieka - to jak wzrost temperatury z 36.6 do ~44. Co się dzieje przy temperaturze 44stC?
- białka komórkowe
  • Odpowiedz
@DziadLab:

Przekładając skalę na temperaturę człowieka - to jak wzrost temperatury z 36.6 do ~44. Co się dzieje przy temperaturze 44stC?

Co Ty za fikoły wyczyniasz
amelinowa - @DziadLab: 
Przekładając skalę na temperaturę człowieka - to jak wzrost t...
  • Odpowiedz