Wpis z mikrobloga

@JuzefCynamon: główna rzecz która mnie w nim irytuje właśnie jak robi p1 to dlatego że to ON, ale jak nie idzie to wiadomo, auto nie takie, szyny nie takie, strategia nie ta, zespół coś źle robi, maklaren to rakieta.

Przymyka się na takie gadanie oko bo mu idzie, już ludzie zapomnieli jak był słusznie grillowany za crashtappeństwo to chciał główkować dziennikarzy
  • Odpowiedz
@Referentdsniezgodnosci: otóż to. Przykład z Brazylii idealnie to podsumowuje. Kwalifikacje: P17 - bolid taczka, nie wina Verstappena. Wyścig: nowa jednostka napędowa, nowa podłoga, nowy setup - P3 - Max cudotwórca, geniusz, tylko on mógł to zrobić z alei serwisowej!

Czyli klasyka gatunku - jak nie idzie, to wina bolidu, jak idzie, to geniusz kierowcy. Co ciekawe, w przypadku Hamiltona idzie to w drugą stronę: jak idzie - bolid sekundę szybszy
  • Odpowiedz
@Chi-: No bo w F1 to jest tandem - kierowca + bolid. Jak zespół z----e bolid, to co kierowca ma powiedzieć? Yuki to ma totalnie inny bolid niż Max, bo ciągnie jest w końcu stawki i nigogo nawet wyprzedzić nie może. Bije się z ogórami jak Alpine, bo nie potrafi jeździć bolidem RB w tym przypadku tandem nie działa, bo zespół nie potrafi dać kierowcy bolidu zdolnego do wygrywania, albo
  • Odpowiedz
@Referentdsniezgodnosci: Ver od zawsze był toksycznym bucem, tylko potem nienawiść do Hamiltona wszystkim przysłoniła oczy i wykopki p-------a dostały na punkcje Verstappena bo przerwał dominację oponiarza. Ale to nadal jest ten sam obrażony na cały świat buc.
  • Odpowiedz
@mariecziek: nie do końca z tym Lewisem to tak jest, bo przesiadł się po latach z Mercedesa - inna specyfika zachowania się bolidu niż dotychczas, inne środowisko, otoczenie, osoby do współpracy - to wszystko wpływa na mniejszą pewność siebie (oczywiście niektórzy pomyślą, że jak 7-krotny mistrz nie jest pewny siebie, to cienias, ale psychika ludzka tak nie działa). Druga sprawa, że ta era bolidów z efektem przyziemnym po prostu Hamiltonowi
  • Odpowiedz
@Chi-: Domyślam sie jak to może być przy przesiadce z jednego zespołu do innego. Już mieliśmy Ricciardo, co odszedł z RedBulla i każdy wie jak to się skończyło.

nie wiem na ile to prawda, ale o uszy obiło mi się, że Ferrai ma hamulce od Brembo a Mercedes miał innego producenta i własnie to jest podstawowa różnica między bolidami, z którą Hamilton nie daje sobie rady.
  • Odpowiedz