Wpis z mikrobloga

@c1nu: każdy Ci powie, że kupuj jakiegoś dongla, ja Ci powiem, że portfel papierowy (jeśli zamierzasz tylko odkładać i za ileś lat to dopiero spieniężyć na raz)
  • Odpowiedz
  • 1
@c1nu nie ma sensu poki nie uzbierasz sobie wiekszej kwoty - patrzac na koszty takich portfeli. Mozesz na poczatku trzymac na gieldzie (liczac, ze nie upadnie i jej nie shackuja) albo uzywac jakiegos portfela softwareowego (ja uzywam Exodusa, choc sa ludzie, ktorzy go nie lubia)
  • Odpowiedz
  • 2
@c1nu mi chodzi jedynie o koszt tych urzadzen vs kwoty, ktore zamierzasz inwestowac. Wg mnie na poczatku to zysk z bezpieczenstwa nie bedzie wart kosztu takiego portfela. Ale oczywiscie, jesli chcesz kupic, to kupuj.
  • Odpowiedz
@c1nu: a ja ci zadam inne pytanie - czy warto słuchać porad ludzi dla których koszt porfela sprzętowego jest "duży"? Zadaj sobie pytanie jakimi sumami tutaj ludzie muszą grać ;)

phil kiedyś robił ankietę na x bodajże i sam się zdziwił jak małymi sumami ludzie grają. to tlumaczy bardzo wiele zachowań i tez
  • Odpowiedz
  • 0
@c1nu oplaty za wyplaty zaleza glownie od network fees - a te roznia sie w zaleznosci od blockchaina, po ktorym transferujesz oraz natezenia transakcji. Gieldy moga dodawac jakies wlasne fee, ale nie uzywam Coinbase, wiec nie wiem jak tam jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@c1nu tylko odniose sie jeszcze do samego coinbase - mozesz rozwazyc tansze gieldy (w sensie prowizji od zakupu/sprzedazy) - na przyklad Binance czy Revolut X (nie zwykly Revolut).
  • Odpowiedz
@c1nu: Electrum wystarczy w 100% do takich kwot, nie ma sensu sprzętowego. Nie zwiększają one w zaden sposob bezpieczeństwa jesli nie jestes retardem.

Najważniejsze to nie trzymac na giełdzie i nie zapisywac seeda gdzie popadnie.
  • Odpowiedz
@c1nu: Ja dostałem na urodziny Ledger Nano X i jestem mega zadowolony, chociaż to połączenie po Bluetooth w ogóle mi nie chce działać ani ze Smartphonem ani z PC.
Do tej pory część krypto trzymałem na giełdzie, a część na portfelu softwarowym i było z tym tyle pierdzielenia czasami, że więcej do tego nie wrócę.
Miałem jeszcze przygodę, bo złapałem jakiegoś trojana, który wykradł i wykasował jeden z portfeli, na
  • Odpowiedz
phil kiedyś robił ankietę na x bodajże i sam się zdziwił jak małymi sumami ludzie grają. to tlumaczy bardzo wiele zachowań i tez

@tubkas12: Generalnie warto brać poprawkę na to, że w Internecie zderzają się wszystkie klasy społeczne. Sam kiedyś to przeżyłem w u lekarza, jakaś laska ~35 lat kilka miejsc przede mną wyszła ze świeczkami w oczach i w korytarzu dzwoni do matki, że nie wie skąd weźmie takie
  • Odpowiedz
@callver34: masz rację tylko w przypadku krypto kto ile zainwestował to kluczowa kwestia której z oczywistych powodów ludzie nie chcą ujawniać. Jeśli grasz na przykład mając 5-10 tysięcy to łatwiej je wrzucisz w shity ryzykując niż jak wrzucisz 200 tysięcy. I znowu ktoś się pochwali że zarobił na shitach 300% czyli powiedzmy 30 tysięcy gdzie inna osoba zarobiła "tylko" 100% czyli 200 tysięcy kupując btc na przykład. I osoby które
  • Odpowiedz