Wpis z mikrobloga

Nazwiecie mnie onucą, ale jeżeli celem tego planu pokojowego jest natychmiastowe zakończenie wojny to imo on musi tak wyglądać, na wszystko inne Rosja powie "nie" i tyle z zakończenia wojny.
I od razu mówię, kompletnie się nie zgadzam z tym natychmiastowym kończeniem wojny, uważam, że należy zderusyfikować wszystkie terytoria na wschód od Ukrainy, kacapy to wrzód na dupie całej naszej cywilizacji.
#rosja #ukraina #usa
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@vvvariacik Celem Trumpa jest wyleczenie stanu zapalnego na ukraińskiej flance, by skupić się na Pacyfiku i wojnie gospodarczej z Chinami. Dla USA najgorszym scenariuszem byłaby wojna na dwa fronty, gdy Puchatek uderzy na Tajwan, a Putin wejdzie do Estonii/Polski i trzeba będzie wojska do Europy słać.

Dla Putina katastrofą będzie zakończenie wojny, niezależnie ile terenu przejmie Rosja. Setki tysięcy mężczyzn wróci z frontu i będzie się domagać wynagrodzenia za poświęcenie w
  • Odpowiedz
No tylko cały szkopuł w tym, czyj to właściwie jest cel, bo raczej nie Ukraińców.

@wstanczyk: A jaki ukraińcy mają cel? Bo ja nie wiem. Przecież jest jasne że nie odbiją tych terenów co stracili, to na co liczą?
  • Odpowiedz
Myślę, że dalej więcej wykłada naród ukraiński, niż USA sprzedające im b--ń xd Nie wspominając już o innych państwach europejskich

@wstanczyk:
Ciekawe gdzie byłyby obecnie naród ukraiński bez wsparcia z USA (i nie mówię że w czasie wojny, bo jeszcze przed wojną wysłano sporo sprzętu pokroju Javelinów które w lutym i marcu 2022 okazały się niezwykle przydatne) xD
  • Odpowiedz
@vvvariacik NATO to samo z siebie niespecjalnie ma budżet i możliwości. Poszczególne państwa NATO jak najbardziej, ale to nie tylko USA. Nawet UE jako organizacja dawała sporo.
@gerokSQ Ja tam nie wiem, ale z pewnością to oni powinni zadecydować kiedy i na jakich warunkach wojnę zakończą. Zakończenie jej teraz za wszelką cenę to raczej cel Rosji, która dostaje po dupie jeśli chodzi o infrastrukturę i potrzebuje przerwy na odbudowę arsenału
  • Odpowiedz
z pewnością to oni powinni zadecydować kiedy i na jakich warunkach wojnę zakończą. Zakończenie jej teraz za wszelką cenę to raczej cel Rosji

@wstanczyk
No nie wiem, równie dobrze może być w interesie krajów zachodnich patrząc na to że front powoli zaczyna pękać (zaraz mi ktoś pewnie powie że "takie teksty lecą od prawie dwóch lat i nadal nic", ale wtedy jak była jedna, dwie czy trzy dziury w łajbie to
  • Odpowiedz
@Fennrir dalej w interesie zachodu jest zakończenie wojny na korzystnych dla nas warunkach, a nie jak najszybciej. I dalej to do Ukraińców powinna należeć decyzja. Z resztą - poważnie uważasz, że Rosja mając przewagę na froncie domagałaby się rozejmu?

Ty nawet piszesz z takim kolonialnym mindsetem o przejmowaniu się Ukraińcami. Widać, że jednak z różnego kręgu cywilizacyjnego jesteśmy.
  • Odpowiedz
@wstanczyk
Przy założeniu że sytuacja na froncie się będzie tylko pogarszać to w interesie zachodu jest właśnie zakończenie jak najszybciej. Patrząc co obecnie się dzieje pod Hulajpolem nie można wykluczyć że np.:za rok będą walki o Zaporoże czyli chyba największy ośrodek przemysłowy poza Donbasem.

Ty nawet piszesz z takim kolonialnym mindsetem o przejmowaniu się Ukraińcami. Widać, że jednak z różnego kręgu cywilizacyjnego jesteśmy.

Bardziej piszę z perspektywy tego jak to widzą
  • Odpowiedz