Wpis z mikrobloga

Dla Łysego brak ślubu kościelnego jest nie do przyjęcia, bo wartości katolickie.
Ale mieszkanie razem przed ślubem to spoko XD

#rolnikszukazony
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nighthuntero: największymi obrońcami religijnego życia są najwięksi ateusze.
Ich zdaniem każdy kto w boga wierzy, to powinien być jak średniowieczna siostra przełożona i to protestancka.
  • Odpowiedz
@Nighthuntero: Otóż całkiem sporo, pytaj jakiegokolwiek kapłana, zresztą jest mnóstwo katolickich artykułów na ten temat w internecie.

Wg standardów KK nie wolno mieszkać razem przed ślubem przede wszystkim dlatego, że:

- siejesz zgorszenie w oczach
  • Odpowiedz
@eMWu12 Jak na moje, nieprzestrzeganie zasad wiary jest bardzo dziwne u wierzących. Nie ma w tym żadnej logiki. Jeżeli wierzysz w byt, który ma władzę absolutną i od twoich decyzji tutaj na ziemi zależeć będzie twoje życie pośmiertne to dlaczego ktoś miałby na siłę ryzykować potępienie? Jeżeli miałbym wiarę i wiedział, że ktoś lub coś da mi życie wieczne mlekiem i miodem płynące a w zamian mam nie grzeszyć, chodzić do
  • Odpowiedz
@V3ntu: w chrześcijaństwie nie idzie się do nieba za pieczołowite, mechaniczne przestrzeganie zasad. Starasz się czynić dobrze na ile jesteś w stanie, na ile ci sytuacja życiowa pozwala, a za grzechy ofiarę złożył Jezus Chrystus. Oczywiście nie mozna też tego nadużywać.
Są różne podejścia do wiary i dla wielu mieszkanie razem przed ślubem będzie "ok", ale nie wiem czy rolnik Gabriel wierzy głęboko, czy w ogóle.
  • Odpowiedz
@vozhny dla Kościoła nie, jest to grzech ciężki bo popełniony absolutnie świadomie, a niedopuszczony grzech ciężki w momencie śmierci to możliwe pójście do piekła, oczywiście Bóg jest wszechmogący i o wszystkim decyduje sąd szczegółowy po śmierci i ocena całokształtu życia zmarłego, ale ten grzech może zadecydować o miejscu wiecznego przeznaczenia.
  • Odpowiedz
@galicjanin: odpisywałem na komentarz, który dotyczył ogólnie wiary w Boga w chrześcijaństwie i przestrzegania prawa religijnego bez względu na konkretne wyznanie. Kierowałem się raczej naukami o "Zbawieniu z łaski przez wiarę" albo "jednocześnie grzesznik i sprawiedliwy" Lutra, które są brane mocno z nowego testamentu.

A co do programu, to nie wiem co ta Weronika by miała w praktyce zrobić - może po prostu spać w osobnym pokoju w domu Gabriela,
  • Odpowiedz