Wpis z mikrobloga

Mirki, pracowałem dla firmy z USA przez kontraktownię w Polsce. Zwolniłem się, zmieniłem robotę i po 9 miesiącach odezwał się do mnie wcześniejszy klient, że chcą mnie zatrudnić bezpośrednio.

W kontraktowni miałem zapis o zakazie konkurencji na 3 lata, ale bez żadnego odszkodowania. Słyszałem, że jeśli nie płacą odszkodowania, to taki zakaz jest nieważny i nic nie mogą mi zrobić.

Iść z tym do prawnika, czy raczej spokojnie — nawet jakby chcieli się sądzić, to nic nie ugrają?

#programista15k
#pracbaza
#prawo
#prawopracy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Presznik odezwij się do kontraktowni (najlepiej przez jakiegoś managera jak jeszcze masz kontakty) czy nie maja nic przeciwko i żeby wysłali ci potwierdzenie na piśmie. Ja dostałem takie pismo w 1 dzień bez żadnego problemu
  • Odpowiedz
@Presznik: pójdź z tym do prawnika zamiast pytać na wykopie.

Tutaj pytasz ludzi takich jak Ty, którzy w tym nie siedzą na codzień i oceniają jedynie na logikę. Do tego bez przeczytania Twojej umowy to czyste wróżenie z fusów.

W umowie powinieneś mieć wyszczególnione jakie działania są uznane za konkurencyjne. Jak nie masz, to... zapytaj prawnika, on się będzie znać lepiej :)
  • Odpowiedz