Wpis z mikrobloga

Mirunie, potrzebuję żarówek RGB na #zigbee , jakaś taniocha z #aliexpress ALE!!! musi to g---o wracać do swojego poprzedniego stanu albo pozostawać wyłączone po wznowieniu zasilania.

Kupiłem do tej pory z kilku ofert i zawsze kończy się to tak samo - żarówka ma ustawienie odnośnie stanu po zasilaniu, ale niezależnie od ustawień - ZAŚWIECA SIĘ po wznowieniu zasilania. Jak braknie prądu w nocy i przywrócą zasilanie o 2 w nocy - to mi się zaświeca :|

Także TYLKO SPRAWDZONE proszę.

#homeassistant #inteligentnydom #smarthome
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzek: ale w żarówkach właśnie o to chodzi by po podaniu napięcia świeciły, tak więc wątpię czy znajdziesz takie jak chcesz . Ja po prostu mam dla pewności wyłączenie wszystkich świateł o wschodzie słońca.
  • Odpowiedz
@dzek jak masz Smart life to wystarczy ustawić power on behavior. Sprawdziłeś wszystkie ustawienia czy zacząłeś narzekać bez powodu bo każdy jest winny tylko nie ty?
  • Odpowiedz
  • 1
@paw1470 Smartlife nie wyczaruje ci funkcji w żarówce jak jej nie ma.

@sberatel w żarówkach tak, w smartżarówkach chodzi o to aby robiły to co im system mówi a nie świeciły bez powodu bo napięcie im znikło na chwilę.
  • Odpowiedz
Moje żarówki mają możliwość zmiany.

@paw1470: Fajnie że twoje mają. Możesz w takim razie odpowiedzieć OPowi mądrze a nie głupio i powiedzieć mu jakie to żarówki a nie żeby użył funkcji których jego nie obsługują albo nie działają bo tylko udają że obsługują.

Nawet każde inne urządzenie ma opcję zmiany zachowania po włączeniu.

@paw1470: Czyli jak jakieś urządzenie wewnątrz własnych bebechów nie ma zaimplementowanej funkcji która pozwoliła by
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Diabl0: @Kryspin013: szukam bieda żarówek, nie IKEA, a już na pewno nie Hue @SoundsGoodMan

To ma być dużo i tanio

@WykoZakop moja ma cos podobnego, z zigbee2mqtt ich używam właśnie, ale ta funkcja nic nie zmienia (patrz załącznik), no ale w Chinach tak jest, wiele sprzętów na jednym sofcie, często ucinanym ze wsparcia i w świecie zigbee średnio to działa, w Tuya pewnie schowają przełącznik i tyle.
dzek - @Diabl0: @Kryspin013: szukam bieda żarówek, nie IKEA, a już na pewno nie Hue @...

źródło: 1000050616

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@dzek IKEA, jak poprzednicy. Biedazarówek się oduczyłem, same problemy co sam teraz widzisz a bywają gorsze n.p. routing rozwalony.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@dran2: z routingiem to wiem, że są problemy, na szczęście moje tego nie robią

Ale spojrzałem teraz na ikeę i nie widzę zigbee e14 RGB, e27 zresztą też nie. Są tylko żarówki z 9 kolorami predefiniowanymi + odcienie bieli, ale brak pełnego RGB i nie da się uzyskać koloru zielonego jak wnioskuję ze zdjęć

O jakich żarówkach konkretnie mówicie? @dran2 @Diabl0
  • Odpowiedz