Wpis z mikrobloga

Proszę o podpowiedź:
1) czy jak wezmę kredyt na 30 lat i będę go nadpłacać 500 zł miesięcznie, co spowoduje że miesięczna spłata kapitału będzie taka sama jak przy kredycie na 15 lat. Czy w ostatecznym rozrachunku całkowity koszt kredytu będzie podobny?

2) lepsze oprocentowanie zmienne czy stałe przy okresie 30 lub 15 lat i kredycie 200k?

#kredythipoteczny #kredyt #kredyty #nieruchomosci #deweloperka #banki #bankowosc #bank
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piotr9090: Czy 500zł zrobi robotę to zależy od raty ale da się tak zrobić. Trzeba nadpłacać tyle aby część kapitałowa kredytu na 30 lat + nadpłata równała się części kapitałowej dla kredytu na 15 lat.
  • Odpowiedz
@lpkcim: OP dosłownie to opisał w pytaniu, a kwotę 500 zł mógł podać jako przykład.

"co spowoduje że miesięczna spłata kapitału będzie taka sama jak przy kredycie na 15 lat"
  • Odpowiedz
1) czy jak wezmę kredyt na 30 lat i będę go nadpłacać 500 zł miesięcznie, co spowoduje że miesięczna spłata kapitału będzie taka sama jak przy kredycie na 15 lat. Czy w ostatecznym rozrachunku całkowity koszt kredytu będzie podobny?

@Piotr9090: Tak. Jeśli kapitał będzie spłacany w taki sam sposób to koszt kredytu będzie identyczny. Możesz to też policzyć w moim kalkulatorze wybierając opcję nadpłaty co miesiąc i zmniejszania raty wraz
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol ja wczoraj juz dostalem oferte gdzie roznica miedzy stalym, a zmiennym to 0,1pp.

Jak dla mnie to teraz juz zmienne. I od razu przejscie na stale jak sie spadek stop zatrzyma. A jeszcze pewnie ze 2-3 obnizki beda.
  • Odpowiedz
@jedmar: Ja jak na razie widzę, że rata zmienna jest sporo mniej opłacalna. Zawsze jak stopa mocno spadnie można refinansować. Ale jedynie opłaca się jeśli spowoduje to zmniejszenie raty o ~300zł, bo koszt samego refinansowania to coś około 1000zł. Przy spadku raty o 100zł nie ma sensu, bo różnica zwróci się dopiero po około roku a w tym czasie mogą być kolejne spadki.
  • Odpowiedz