Wpis z mikrobloga

Czemu ludzie plotkują albo nie wiem, jak to nazwać szydzą, obrażają, obgadują, gdy ktoś z rodziny nie przyjdzie na pogrzeb bliskiej osoby? Przecież każdy inaczej reaguje na stres. Ktoś może sobie nie radzić z pogrzebami ze względu na ich klimat, a ze śmiercią radzić sobie w inny sposób. Przecież można po pogrzebie przyjść, zapalić świeczkę i powspominać daną osobę.
#pogrzeb #smierc #przemyslenia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Henson_: myślę, że to zależy też indywidualnie od sytuacji. Ja znam przypadek, gdzie dziecko urodziło się bogate z uklepanym już życiem przez ojca. Hajs, "światowość", wyższe sfery i zapewniona bogata przyszłość dzięki ojcu. I wieś co? Jak ojciec zmarł, jego grób jest totalnie olany, a tabliczka z jego imieniem i nazwiskiem wala się pod krzakiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@matti-nn: na razie na wszystki poszedłem ale nielubie bardzo pogrzebów i mnie to nurtuje tym bardziej jak widze ze ktos jest na pogrzebie i tylko patrzy jak ktos jest ubrany albo idzie na pogrzeb mimo ze nie lubiał sie z dana osba bo co ludzie powieedza
  • Odpowiedz
  • 0
@matti-nn: ale np moj stary nie poszedl na pogrzeb ojca kilka lat temu bo zle znosi pogrzeby i ma chorobę addisona to takie cos chyba ze kortyzol ci sie nie wytwarza W stresujących sytuacjach bez leku i stresujesz sie 10 razy bardziej niz normalny czlowiek i mozesz sie przekręcić cos takiego i slyszalem jak go ludzie obgadywali
  • Odpowiedz
@Henson_ powinieneś panie iść do psychologa porozmawiać jeśli uważasz, że podczas pogrzebu wszyscy skupiają się na Tobie. Mówię to bez złośliwości
  • Odpowiedz
  • 0
@Myszo: nie napisałem ze wszyscy ale nie powiesz mi ze malo jest takich osob ktorzy ida tylko w tym celu bez obrazy ale ja wiem jacy sa katolicy w duzych % . Mlodzi ludzie moze nie ale ci 60-70 to duzo przypadkow. Kiedys na pogrzebie wujka bylem to dwie stare baby w kosciel plotkowaly o byle czym W ksociele na caly glos
  • Odpowiedz