Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +40
Chłop wybrał brutalny język faktów. Jesteśmy narodem, któremu słoń nadepnął na ucho. Każdy kraj w Europie wypromował w XX i w XXI wieku jakiegoś artystę klasy światowej, a tylko my nie xD
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
źródło: 472D8B5D-7CF5-47DB-92C2-41405DBDE568
PobierzSłuchajcie mam taki problem mama nie pozwala mi zostawać na na noc do dziewczyny może by nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie to że za kilka miesięcy kończę 35 lat. Ona mieszka 150 km ode mnie i i nawet nie opłaca się wracać czasami, ale specjalnie jadę do domu zamiast zostać u Niej, bo mama wydzwania. Teraz byłem w sobotę i specjalnie wracałem do domu żeby rano w niedziele znowu

LMDE bo czytam, że to stabilny system ze wsparciem i podobno szybszy od Ubuntu?
Pytanie czy te starsze gierki będą działać na linuxie, jak to może wyglądać z drukarką i czy są jakieś możliwości uruchomienia starego office np 2007 lub 2010, zwcada jeśli byłaby taka potrzeba w przyszłości?
#linux #komputery #it #informatyka
#pytanie
Office 2007 chodzi, 2010 chyba też. Drukarkę możesz sprawdzić w LiveCD, bez instalacji.
Czy LMDE to dobry wybór? Jeśli nie potrzebujesz nowości, a wszystko działa idealnie to bardzo fajny system.
@cotozazycie: Stabilny to po linuksowemu znaczy, że ma nienajnowsze wersje pakietów, które się szybko nie zmieniają, a nie że dobrze działa. Innymi słowy, jak wszystko dobrze działa, to tak zostanie. Jak nie, to też tak zostanie.
różnice pomiędzy szybkością systemów są znikome i raczej nie dotyczą normalnego użytkowania systemu. Debian nie jest
@cotozazycie: LMDE to ich własny projekt poboczny, który tworzą tylko po to jakby coś Canonical odbiło. Jak to jest Twój pierwszy linux, to bierz normalnego Minta bazującego na Ubuntu i ciesz się aktualnym systemem, bo na LMDE masz typowo debianowe, stare pakiety.
LMDE to taki sam rodzaj systemu jak KDE Neon - niby normalne distro, ale gdzieś tam z tyłu głowy rezonuje, że przy
Ok, to w takim razie pójdę raczej w Kubuntu, KDE chyba bardziej mi odpowiada. A jeszcze jakieś inne dystrybucje w moim przypadku byłyby warte rozważenia? Fedora, OpenSuse, Manjaro?
Na tym etapie najlepiej brać coś na ubuntu, ale jak chcesz Plasme, to Neon będzie lepszym Kubuntu niż Kubuntu.
@cotozazycie: Jak nie miałeś wcześniej Linuxa to jednak bym brał Minta.
Bo jak wezmiesz któryś z tych co dałeś to potem będziesz pisał że Linux to g---o bo nie dziala ci to czy tamto. Sam się tak kiedyś na kilka lat zraziłem do Linuxa przez takie coś.
Czym się w takim razie różni Mint od Ubuntu? I jakie środowisko graficzne w Mint polecasz?
Fedora to było moje pierwsze podejście do desktopa i tak już sobie na niej siedzę od ponad roku.
tak jak pisali wyżej, "stabilny" oznacza tyle, co "niezmienny". Jak coś akurat jest z-----e, to będzie bardzo długo z-----e. Przejechałem się już raz na Debianie pod konkretną konfiguracją sprzętową na domowym serwerze głównie używanym jako
@vries: to nie jest prawidłowa definicja w żadnym wypadku nie poprawia stabilności Linuxa. Wręcz często się zdarza, że nowsze sprzęty lub po prostu programy nie działają prawidłowo, bo w repozytorium są za stare wersje j---a/programów. Stabilność po Linuxowemu to jest bardziej skomplikowany temat. Przykładowo na destkopach z jednej strony masz użytkowników ArchLinux, którzy nie mają
A środowisko oczywiście Cinnamon.
W Windowsie mozna trzymajac za gorny pasek tytulowy okna i przesuwajac to okno do krawedzi prawej/lewej ekranu zmaksymalizowac okno na polowie ekranu po czym na wolnej polowie pojawiają sie miniatury okien. Po nacisnieciu dowolnej okno tego programu maksymalizuje sie na drugiej polowie ekranu. Czy cos takiego jest mozliwe w Cinnamonie?
Czy majac okno zmaksymalizowane mozna odczepic go podobnie chwytajac od gornej krawedzi ekranu?
@cotozazycie: kafelkowanie okien jest, ale domyślnie nie ma takich miniatur jak w windows, ale jest pełno rozszerzeń do personalizacji i może można sobie to dodać, mi to nigdy nie było potrzebne
@cotozazycie: tak
@aegypius: Czyli jak na przykład teraz gdy uznali że Coreutils złe i trzeba je przepisać w Rust, czego skutkiem jest to że Ubuntu sra pod siebie? ( ͡º ͜ʖ͡º)