Aktywne Wpisy

KingaM +2
Ej, a kiedy myjecie tyłek, to jak głęboko wsuwacie (namydlony) palec? Pytanie do facetów, ofc. #pytaniedoeksperta

heheszek +220
Mój dziadek był piekarzem.
Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w jednym zakładzie do emerytury.
Dla mnie p------e, ale jak o tym myślę to w miejscu gdzie żył miał do wyboru jeszcze tylko mleczarnię.
Sam
Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w jednym zakładzie do emerytury.
Dla mnie p------e, ale jak o tym myślę to w miejscu gdzie żył miał do wyboru jeszcze tylko mleczarnię.
Sam
źródło: temp_file3526262762375595097
Pobierz

#ukraina #rosja
Po drugie – VPS w Polsce to nie jest jakiś kosmiczny koszt operacyjny. Jak trzeba, to biorą parę maszyn w PL, parę w FR/DE/UA, dorzucają warstwę pośrednią i masz ruch RU → UA/FR/DE → PL. CERT nie widzi wtedy żadnego prostego
Do tego te ‘proste zabezpieczenia’ bardzo często bolą bardziej nas niż ich: trzeba to utrzymywać, obsługiwać false positive’y, tłumaczyć zwykłym użytkownikom, czemu nagle
@prostymirek: tutaj widać serce i ducha wykopu, poświęcenie prywatności, żeby jechać z kacapami
Przecież właśnie o tym mówię, obrona musi być wielowarstwowa, wiem że proste zabezpieczenia da się w prosty sposób ominąć, ale to są koszty, utrzymanie, komplikacja całego łańcucha. W ogóle ruski state sponsored składa się nie tylko z
Pewnie gdyby powstaly skuteczniejsze zabezpieczenia to tez bardziej by dbali o wieksza ilosc ip i laczac sie z Niemcami np bys mial 30 losowych.
Pomijam, ze wykop
Po pierwsze: to dalej będzie heurystyka, nie fakt. Ludzie zobaczą flagę/kraj i automatycznie uznają to za prawdę objawioną, a nie za „IP z rejestracji, które mogło przejść przez VPN/proxy/VPS”. W praktyce:
• część botów będzie miała „ładne” PL/DE/FR,
• część normalnych userów w firmowych VPN-ach/roamingu dostanie jakieś dziwne kraje.
Po drugie: skoro sami mówisz, że Wykop nie ma i nie będzie miał zaawansowanej analizy, to jakość tego oznaczania kraju będzie
@Mateo353: Dla mnie zmienia to dużo, bo jeśli ktoś ukrywa swoje pochodzenie, to znaczy że ma coś znacznie więcej do ukrycia