Wpis z mikrobloga

@mr_ponglish: jak nie masz żadnego wykształcenia ani nic nie umiesz to jeśli nie chcesz j---ć za minimalną w kołchozie lub iść do policji/wojska to nie ma chyba nic lepszego

no ale jeśli miałeś zamiar robić prawko to o ile jazda ciężarówką nie jest twoim marzeniem z dzieciństwa (moim było, przeszło mi po tygodniu xD) to bym się w to nie pchał, chyba że serio nie masz innego pomysłu na siebie
  • Odpowiedz
@mr_ponglish: Ale z drugiej strony to w jakim zawodzie nie słyszysz narzekania?

Wiele pewnie też zależy od okolic w których mieszkasz, tak jest np w Niemczech. Ja mieszkam w Köln i wybór roboty jest ogromny. Więc i warunki są fajne. Mieszkając gdzieś gdzie nie ma wielu ofert, jest ciężej o fajną pracę.
  • Odpowiedz
@mr_ponglish: Zacznijmy od zatrudnienia, każdy dziad chce cie wycyckać, każdy ma inny system płatności, frach, kilometr, tonokilometr, dniówka(doba) stała pensja. Poza tym niepłatne urlopy/L4/przestoje.Drugie primo mandaty, za prędkość, tonaże, odległości, wyposażenie auta, kontrole tachografów teraz nawet w locie.
Same firmy i załadunki które u nas są jak za karę, jakieś huty, papiernie, logistyki, automotive, każdy ma sie za wyższego, nie traktują cie jak swojego pracownika a jak wrzoda na dupie,
  • Odpowiedz
@mr_ponglish: zapytaj kogokolwiek o jego zawód i będzie narzekał i mówił że "kiedyś to było", a teraz to "już nie poleca". Zapytasz alpinistę to powie, że wszystko już zdobyte i zimą i latem i trawersem i bez tlenu i taka praca już niema sensu( ͡° ͜ʖ ͡°)

Robota ma swoje minusy, ale ma też wiele oblicz, które ciężko wrzucić do jednego worka. Co ma ze sobą
  • Odpowiedz
@mr_ponglish: tutaj sami kierowcy bez umiejętności. Też myślałem, że bycie kierowcą to wieczna delegacja ale nic bardziej mylnego. Jest wiele lokalnej pracy gdzie jak ogarniasz to na pewno zarobisz godziwie, a wracasz do domu jak człowiek. Sam od pewnego czasu utrzymuje się tylko ze zleceń od kilku firm b2b ale jest to efekt dobrze wykonywanych zleceń od zestawów niskopodwoziowych, przez lawety, hds, bdf i sprzęty budowlane. Jak ktoś ma łeb
  • Odpowiedz
Ta praca jest dobra jak jesteś kawalerem i chcesz nazbierać na swoje pierwsze M. Potem możesz zapomnieć o tej branży

@Knaga_powrot: bzdury!
Ja sam chodzę sobie 3-4 dni w tygodniu do pracy 7-9godzin i do domu. £200-220 za dzień.
Jest w pytę, do tego mam co roku 3-4 miesiące wakacji.
Takich jak ja znam kilku.
  • Odpowiedz
to teraz wejdź na olx miasto Białystok i znajdź mi dobrą pracę bo widzisz tylko swoją perspektywę

@Knaga_powrot: to po co mieszkasz w zadopiu polski i jeszcze transport też tam nie ma zagłębia.
Weź pojedź na zachód Europy Holandia Dania Belgia Niemcy i będziesz miał podobne warunki co ja.
Szkoda życia na dziadów
  • Odpowiedz
  • 0
@Knaga_powrot: no pewnie wszystko zależy od punktu siedzenia. Ja np. mieszkam na zachodzie i dlatego się nad tym zastanawiam, bo raczej myślę o międzynarodówce. Jakbym mieszkał w takim Białymstoku, to raczej bym się nie chciał za to brać
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: no dobrze ty masz fajnie, ale nie każdy chce wyjeżdżać i nie każdy może. Jeden może się boi, drugi po prostu nie chce wyjeżdżać z kraju, trzeci ma już tu dom/mieszkanie/rodzinę, czwartego trzymają tu jeszcze inne rzeczy

w Polsce jak jest każdy widzi, dużo się też nasłuchałem złego o robocie w Niemczech, najświeższy przykład z wykopu @nieudacznikzyciowy może coś ciekawego tutaj opowie

tobie się fajnie trafiło i zajebiście,
  • Odpowiedz
no takie coś zajebiste, tylko że mieszkasz w Anglii. To tak jakbyś mieszkał w Polsce i jeździł w kolonkomina za bardzo dobra stawkę (to chyba Święty gral w transporci3)

@mr_ponglish: no to masz wybór i wyjedź do normalnego kraju na zachodzie Europy,
Tu pracy nie dostajesz po znajomościach.
  • Odpowiedz
tobie się fajnie trafiło i zajebiście, cieszę się twoim szczęściem no ale nie każdy chce/może pracować tak jak ty

@sikpi: ale takich ofert jest dużo i nie ma chętnych.
Dom se możesz sprzedać i przenieść się do kraju z perspektywami, jak bym teraz miał wybierać to do Danii
  • Odpowiedz