Wpis z mikrobloga

Mirkowie, mam problem natury sieciowej.
Zasięg mojego chałupniczego WiFi jest dosyć słaby w moim pokoju i często zrywa połączenie na urządzeniach mobilnych. Router (a w zasadzie modem Orange) mam w salonie. W pokoju mam tylko poprowadzony kabel ethernet z salonu (modemu) do komputera.

Czy taki mesh extender nada się do "rozprowadzenia" sygnału w moim pokoju?
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/deco/deco-m4/

#komputery #siecikomputerowe #wifi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Red_Ducc: jak masz już kabel w pokoju, to dokup do niego switch, a od switcha daj pierwszy lepszy AP, np to (na zdjęciu) całość inwestycji 100 PLN i będzie działać w 100% stabilnie w przeciwieństwie do tych wi fi extenderów
keepitreal - @Red_Ducc: jak masz już kabel w pokoju, to dokup do niego switch, a od s...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Red_Ducc: Deco to jest cały system z 802.11 k/v/r zapewniający płynne przełączanie klienta. Ale to działa tylko jeśli wszystkie AP masz z deco. Jak chcesz po taniości to kup zwykły router i przestaw go w tryb AP, wtedy jednak nie masz płynnego przełączania i telefon będzie się trzymał słabego sygnału aż do zerwania
  • Odpowiedz
wtedy jednak nie masz płynnego przełączania i telefon będzie się trzymał słabego sygnału aż do zerwania

@gentooman: To nie jest do konca prawda, wez pod uwage ze teraz kazdy nowy telefon ma swoje "lokalne" mechanizmy steeringowe i w tym przypadku sam sie przelaczy do lepszego sygnalu.
  • Odpowiedz