Aktywne Wpisy

Wardegas +469
#wykopaka #pokapake
Chwaliłem się super paką od @sogen. Byłem zachwycony zawartością i gestem.
Otwieram teraz pudełko, wyciągam butelkę, a moim oczom ukazuje się klips antykradzieżowy
XDDDDDD
@sogen ja wiedziałem, że się postarałeś, ale nie wiedziałem, że jesteś aż tak "obrotnym przedsiębiorcą"!
( ͡€ ͜ʖ ͡€) Czy Ty to "zorganizowałeś" na promocji -100%, czy kasjerka była tak zapatrzona w Ciebie, że zapomniała zdjąć
Chwaliłem się super paką od @sogen. Byłem zachwycony zawartością i gestem.
Otwieram teraz pudełko, wyciągam butelkę, a moim oczom ukazuje się klips antykradzieżowy
XDDDDDD
@sogen ja wiedziałem, że się postarałeś, ale nie wiedziałem, że jesteś aż tak "obrotnym przedsiębiorcą"!
( ͡€ ͜ʖ ͡€) Czy Ty to "zorganizowałeś" na promocji -100%, czy kasjerka była tak zapatrzona w Ciebie, że zapomniała zdjąć
źródło: 1000017116
Pobierz
lipson +128
źródło: 20251219_114134
Pobierz

Dopiero zaczynam z HA i zastanawiam się na czym postawić.
Mam NAS Synology DS220+
Aby postawić na nim musiałbym skorzystać z dockera aby postawić HA, ale ponoć tracę wtedy możliwość korzystania z autoupdatów i add-ons. (nie wiem na ile to mi się przyda, ale wolałbym mieć opcje w przyszłości)
Na czym polecacie postawić HA ?
RPi5, jakiś Dell Wyse, inne rozwiązanie, czy jednak na NASie?
Zużycie prądu to dla mnie nie problem (mam PV), ale też bez przesady :)
@Issac: To kup za kilka stówek jakiś używany, dopasiony supermicro czy inny proliant :) hyhyhy
Auto-update to zło - zanim zadecydujesz o aktualizacji, przejrzyj changelog, w szczególności szukaj zmian, które dotyczą integracji, których używasz. Czasem warto odpuścić najnowszą wersję i poczekać, aż w kolejnej ponaprawiają rzeczy zepsute wcześniej.
Co do dodatków - zwyczajnie stawiasz je w osobnych kontenerach "obok" homeassistant - tak, to trudniejsza opcja, ale nic nie tracisz, a wręcz zyskujesz.
Polecam jakiś terminal (np. HP 630 to nadal dobry starter, a ceny
Coś mi przeleciało że HA potrzebuje zaskakująco dużo ramu - 4GB wystarczą ?
Bo mam też zalegającego gdzieś SurfaceGo z prockiem Intel® Pentium® Gold Processor 4415Y i 4GB ramu - tutaj jest sens?
Mam też HP Elitedesk 800 G4, ale tam jakiś I5 8gen. siedzi i trochę przerost formy nad treścią.
Surface GO (tablet czy laptop?) - spróbuj, najwyżej zrobisz przesiadkę. Z drugiej strony to powinno, mimo wszystko, być podpięte do routera kablem, a nie po wi-fi. No i bateria - jak zostawisz podpiętą na stałe, to może spuchnąć (a na pewno wcześniej czy później padnie)
1 - z 3/6 GB RAM (baloloning) i 75% zajęte wg. proxmox, ale z2m, node-red, esp-home są postawione jako osobne kontenery LXC
2 - z 4/8 GB RAM (baloloning) i 90% zajęte wg. proxmox ale z2m, node-red i matter jako
@Issac: oj nie, dodasz pare dodatkow i bedzie chciec wiecej. U mnie aktualnie HAOS wpieprza 9GB
źródło: obraz
PobierzJeżeli chodzi o przeniesienie systemu na inny hardware, jest to dość proste?
@wujek_zla_rada co Ci tam zżera tyle razu?
[rhqq@Hass.krk][/h/rhqq]$ free -mtotal used free shared buff/cache available
Mem: 15806 1408 14445 286 497 14397
Swap: 3951 0 3951