Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zrozumiem mentalności Brytyjczyków w zimie. Dzwonię do typa z pracy na wideo czacie, a on siedzi w czapce i rękawiczkach. Pytam: typie co się dzieje? A on, że zima jest ale mu szkoda płacić za ogrzewanie, więc go jeszcze nie włączył - ma w domu 13 stopni ( ͡º ͜ʖ͡º)

Typ jest u nas seniorem, dostaje ~80k GBP rocznie, i mówi: nie włącze - przecież za to można kupić co drugi miesiąc nowe PS5...
Miesięcznie gaz i prąd wychodzą £110-130? Kurła, to nawet nie jest pół dniówki!
Codziennie życie z wariatami.

#pdk #uk #emigracja
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Miesięcznie gaz i prąd wychodzą £110-130

@motoinzyniere: skozystam z okazji i sie pochwale ze place £70 miesiecznie i potem jeszcze dostane kase bo i tak nadplacam.
3 bedroom, 2 osoby, w domu cieplo tak ze mamy uchylone okna caly rok ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: u mnie w firmie ludzie w UK chodzą do biura codziennie bo w domu mają zimno. Dyrektorzy z wypłatami po 200-250k rocznie tak samo robią. Jedna mi mówiła że dziennie za ogrzewanie jej 50 GBP wychodzi, ale nie wnikałem czy to prawda. Jak mają jakieś stare domy zagrzybione i stare okna to ciepło ucieka a pewnie grzeją się jakimiś piecykami bo termomodernizacja to już gruba kasa a lepiej na
  • Odpowiedz
@motoinzyniere ja ich nie zrozumiem za jazde na letnich oponach caly rok. Na pytanie czemu nie kupia wielosezonu jak biali ludzie jest error albo odpowiadaja „we do not have winter in uk”. Po czym spada 2cm sniegu albo wchodzi przymrozek -2 i jest karambol, karastrofa i paraliz calego kraju. xD
  • Odpowiedz
@motoinzyniere

Ja pamiętam jak czytalem na reditcie pytanie w askuk, czy jest minimalna temperatura jaka moze landlord trzymac komus w domu w uk, bo student mial 13 stopni i landlord nie pozwalał tego podnieść.

A ten przytoczony senior sie obudzi z jakis czas że ma grzyba w scianie bo pewnie tez jeszcze nie wietrzy i zaprosi specjalistę na naprawę, autentycznie, jak tak można robić.
  • Odpowiedz