Wpis z mikrobloga

Ostatnio miałem trochę więcej czasu i zrobiłem sobie mały test pod względem zużycia RAM na nowo postawionym systemie. Być może ktoś jest ciekawy i samemu nie chce mu się z tym bawić. Windows 10 vs Windows 11 - komputer z 16 GB RAM. Czysta instalka, nie upgrade, po prostu format, wgranie systemu i tyle.

Zużycie RAM po świeżym zastartowaniu systemu, bez żadnych dodatkowych aplikacji w tle:
- Windows 10 - 2.2 GB
- Windows 11 - 4.3 GB

No k---a... Przecież to jest jakiś żart. Ja wiem, że zaraz pojawią się głosy, że 10 jest już stara i niewspierana. Że RAM jest po to, żeby go używać. Że nieużywany RAM to zmarnowany RAM. Że w dzisiejszych czasach mniej niż 32 GB to przeżytek. Ale Microsoft należy j---ć za to, co odwala. Wpychanie funkcji, których nikt nie potrzebuje, które powinny być opcjonalne, jakieś gówna AI, Copiloty, Recalle, wymuszanie zakładania konta MS żeby w ogóle zainstalować system, TPM 2.0. Mam nadzieję, że Valve pozamiata tę bandę geniuszy...

#komputery #windows10 #windows11 #pcmasterrace #microsoft
TechnoYoda - Ostatnio miałem trochę więcej czasu i zrobiłem sobie mały test pod wzglę...

źródło: large

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Valve pozamiata

@TechnoYoda: Valve niczego nie pozamiata, bo niby jak? Ciesz się, że nie musisz płacić abonamentu za system.
A co do samego RAMu, to w początkach Windowsa 10 komputery miały połowę tego RAMu co teraz, 8 GB było powszechne, tak jak teraz 16GB, więc jest proporcjonalny wzrost użycia.
  • Odpowiedz
  • 3
@Bpnn: SteamOS, Proton, granie na Linuksie. Ja wiem, że gracze to tylko jakiś procent użytkowników systemu Windows, pewnie nawet mniejszość. Ale dobrze by było jakby MS zaczęła się d--a palić, bo na razie mają taki monopol, że robią sobie co chcą.
  • Odpowiedz
  • 0
Ciesz się, że nie musisz płacić abonamentu za system.

@Bpnn: to trzeba będzie wtedy zmienić system na coś darmowego.

A co do samego RAMu, to w początkach Windowsa 10 komputery miały połowę tego RAMu co teraz, 8 GB było powszechne, tak jak teraz 16GB, więc jest proporcjonalny wzrost użycia.

@Bpnn: użytkowanie systemu dla przeciętnego Kowalskiego się nie zmieniło jakoś drastycznie. Prędzej użytkowanie internetu niż korzystaie z Windowsa. Jakby
  • Odpowiedz
użytkowanie systemu dla przeciętnego Kowalskiego się nie zmieniło jakoś drastycznie

@TechnoYoda: użytkowanie systemu dla przeciętnego Kowalskiego nie zmieniło się drastycznie od czasów XP (albo wcześniej, ale nie używałem wcześniejszych, to nie wiem). Dlaczego nie porównasz zuzycia RAM z XP, albo chociaż z 7.
  • Odpowiedz
  • 1
@Bpnn: ogólnie przyznam Ci rację, ale przecież nie będę porównywał 11 z XP, chyba nie sikałeś... Jeśli już to mogę porównywać dwa ostatnie wydania Windowsa i tylko takie porównanie ma sens. Wszyscy dobrze wiemy, co wyczynia Microsoft, jak sztucznie zabił 10 i jak słabym systemem jest 11, gdzie realnie MS kara użytkowników korzystaniem z gorszego systemu niż jego starsza wersja.
  • Odpowiedz
@TechnoYoda: Hmm. Mam 16 gb ramu. System i gry na 11 chodzą mi tak samo jak chodziły na 10. Nawet nie pomyślałem, żeby spojrzeć ile żre Windows. Działa, przydziela sobie ile potrzebuje to mam to gdzieś. Dopóki gry chodzą lepiej na 11 to biorę 11.

A teraz sprawdź, czy system odda RAM jak znajdzie się apka która potrzebuje wiecej RAMu. Bo on może sobie buforować na zapas ilość RAM, bo
  • Odpowiedz
@TechnoYoda: może trochę się rozpisałem za dużo. To co mam na myśli, to że wzrost rzeczywistych wymagań sprzętowych jest zupełnie spodziewany i nieszczególnie wysoki. Nie czepiałbym się o to w ogóle, bo to nie jest realny problem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn: potwórzę jeszcze raz - przyznaję Ci rację, bo oczywistym jest że wymagania systemu wraz z biegiem lat wzrastają - sam systemem staje się co raz "lepszy", bardziej rozbudowany, dochodza nowe funkcje i opcje, wzrasta moc obliczeniowa komputerów, no to i system może brać więcej. To jest logiczne. Problem polega tym, że gdyby wykstarować 11 o funkcje AI i bzdety, które MS w tym systemie umieścił, a których użytkownicy nie
  • Odpowiedz
@TechnoYoda: Im więcej masz RAM, tym więcej 11 wrzuci do cache, a w razie potrzeby zwolni. Według twojej tezy ten system nie powinien się w ogóle uruchomić na VM z 4GB RAM ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz