Wpis z mikrobloga

Dziś dzwoniła do mnie Pani z programu "moja elektrownia wiatrowa". Na początku myślałem, że to scam, ale na stronie rządowej rzeczywiście widnieje taki program. Czy ktoś z was korzystał może z tego programu i może się wypowiedzieć? A może ktoś montował wiatrak we własnym zakresie, niekoniecznie z dofinansowaniem i może się wypowiedzieć jak po czasie to wygląda. Czy jest to w ogóle opłacalne i na co warto zwrócić uwagę?

#dofinansowanie #wiatraki #oze #budujzwykopem #prad #energetyka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mentalny_Umiar: teraz jakąś ustawę chcą głosować żeby ratować osoby któe popisaly umowy z takimi firmami, ały wszystkie upoważnienia, firmy wzieły dotacje na właściciela ale nie wykonały instlacji zgodnie z wymaganiami (albo wcale) i właściciel musiałby zwracać taką dotację
  • Odpowiedz
. Czy jest to w ogóle opłacalne i na co warto zwrócić uwagę?

@Mentalny_Umiar:
Pewnie kojarzysz ten obrazek z filmów. To wiatrak do napędzania pompy wody, popularne rozwiązanie w Stanach. Zwróć uwagę jaka potrzebna jest wysokość oraz średnica ramion wiatraka, aby zasilić urządzenie, które pewnie max 5kW bierze....
p00tinMalpaRU - >. Czy jest to w ogóle opłacalne i na co warto zwrócić uwagę?

@Menta...

źródło: pompa-wodna-nap%C4%99dzana-wiatrakiem-w-edmond-oklahoma-na-zdj%C4%99ciu-znajduje-si%C4%99-wody-wiatraka-ze-stali-nitkowej-bezli%C5%9Bciaste-drzewa-213564121

Pobierz
  • Odpowiedz
@p00tinMalpaRU: W centralnych stanach, gdzie używa(ło) się tego typu pompy wieją bardzo jednostajne, dość jednostajne wiatry z niemal jednego kierunku. Szacowane realne i najbardziej typowe moce pracy to rząd od kilkudziesięciu do 150W (max z 300W). Pompowanie wody nie musiało być bardzo szybkie. Było niemal nieprzerwane. Średnice zwykle od 2 do 6m, wysokości wież - od 6 do 15 (24)m.

moja elektrownia wiatrowa".

@Mentalny_Umiar: A "masz warunki"? W
bialy100k - @p00tinMalpaRU: W centralnych stanach, gdzie używa(ło) się tego typu pomp...

źródło: płasko-nie płasko

Pobierz
  • Odpowiedz