Wpis z mikrobloga

jak se pomyśle jak programiści wchodzący na rynek w 2010 roku po maturze mogli nic nie umieć i wejść do IT, być już seniorami, kupić ze 3 po drodze mieszkania i auto w leasingu to aż mnie skręca (_ )

#programista15k
jmuhha - jak se pomyśle jak programiści wchodzący na rynek w 2010 roku po maturze mog...

źródło: image

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha Ja kończyłem studia w okolicach tego roku. Znam tylko dwie osoby, które wtedy zaczynały i nie miały studiów. Wszędzie były wymagane, żeby w ogóle zaprosili na rozmowę.
  • Odpowiedz
@walokid: w 2012 nie było tak lekko
Jak nie było. Wystarczyło być studentem, nawet niekoniecznie informatyki. We Wrocławiu w tym czasie Nokia brała na programistów wszystkich chętnych studentów i to nawet nie informatyki, tylko zwykle AiR, elektronika, czy inna teleinformatyka, byle PWr.

Przypominam że w tych latach w byle bieda-firmie były płatne staże, za które wcale nie musieli płacić, bo studenci inżynierki i tak musieli je robić, żeby zaliczyć studia.

kupić ze 3
  • Odpowiedz
Wystarczyło być studentem, nawet niekoniecznie informatyki. We Wrocławiu w tym czasie Nokia brała na programistów wszystkich chętnych studentów

@zakopiak: opisałeś moją historię xD
  • Odpowiedz
i. We Wrocławiu w tym czasie Nokia brała na programistów wszystkich chętnych studentów i to nawet nie informatyki, tylko zwykle AiR, elektronika, czy inna teleinformatyka, byle PWr.

@zakopiak: Przeciez te wszystkie kierunki to jest "półinformatyka" zwłaszcza w kontekście Nokii, która zatrudniała raczej niskopoziomowych. A teleinformatyka, jak sama nazwa mówi, to był po prostu jeden z kierunków informatycznych, których na PWr było wtedy z 5 (dwa na elektronicznym, IZ, pepet). A
  • Odpowiedz