Wpis z mikrobloga

#konfederacja #polskieonuce #polityka #wojna #ukraina #rosja

Oto najnowsza opinia "eksperta", którą dopiero co zobaczyłem gdzieś w internecie:

Mechanizm jest brutalnie cyniczny, ale spójny. Rosyjskie służby (GRU) planując dywersję, nie działają w próżni – szukają w kraju wroga tzw. "rezonatorów". Wybór Ukraińców na sprawców był precyzyjnie skalkulowany: Kreml wiedział, że w polskim Sejmie istnieje Konfederacja, która natychmiast wykorzysta ten fakt, by uderzyć w relacje polsko-ukraińskie.

W tym układzie Konfederacja nie musi być zleceniodawcą, by być przyczyną. To nie jest tylko teoria, ale fakt operacyjny – ABW od lat monitoruje te środowiska pod kątem tzw. "miękkiego wpływu" i zbieżności narracyjnej z Moskwą. Służby doskonale wiedzą, że obecność takiej siły politycznej w Polsce jest dla Rosji zachętą do działania. Dla rosyjskiego stratega istnienie tej partii jest gwarancją, że zamach "opłaci się" politycznie, bo ktoś w Polsce zrobi za Rosję „brudną robotę” propagandową, nagłaśniając narodowość sprawców. Partia staje się więc przewidywalnym narzędziem w rękach wroga – elementem, pod który pisze się scenariusz ataku.

Czyli ja to rozumiem tak, że: NAWET JEŚLI Konfederacja nie wysadziła torów, to według tego toku rozumowania SAMO JEJ ISTNIENIE mogło do owego wydarzenia doprowadzić (I to ci potwierdzi nawet takie ABW). Serio nie wiem jak z takich zarzutów Konfederacja może się wybronić.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Służby doskonale wiedzą, że obecność takiej siły politycznej w Polsce jest dla Rosji zachętą do działania.

@SakiTaki: Owszem, im silniejsze sa prorosyjskie środowiska w kraju tym wieksza szansa na podjecie mniej lub bardziej otwartych w tym agresywnych działań przez Rosje. Widać to na przykładzie innych krajów typu Gruzja, Armenia,. Ukraina i inne.
Czyli obecność środowisk prorosyjskich nie daje bezpieczeństwa jak mogłoby sie wydawać, ono je zmniejsza, bo skłania Rosję do
  • Odpowiedz
@szurszur: jednocześnie dotujemy i wspomagamy skrajności w danym kraju by polaryzować społeczeństwo. Kasa dla skrajnych lewaków co chcą aborcji na życzenie w każdym kiosku i wyroków za 'misdzendering' oraz ultrakatoli co chcą wyroków za obrazę uczuć religijnych. Jednych straszymy drugimi przy pomocy głupich mediów robiących kasę na 'inbie' w studiu.
  • Odpowiedz
Czyli ja to rozumiem tak, że: NAWET JEŚLI Konfederacja nie wysadziła torów, to według tego toku rozumowania SAMO JEJ ISTNIENIE mogło do owego wydarzenia doprowadzić (I to ci potwierdzi nawet takie ABW).

@SakiTaki: xddd mozna sie rozejsc, mamy specjaliste. poki co to za sluzby w polsce robia dziennikarze wp, a dzbany ze sluzb w wywiadach otwarcie przyznaja ze o detalach dowiaduja sie wlasnie z mediow. zyj dalej w swoich urojeniach.
  • Odpowiedz
  • 1
@hekktik: pannnnie, są dziennikarze i dziennikarze. Weźmy takiego Pete Hegseth, był sobie dziennikarzem w Fox News a tera panie to szef DEPARTAMENTU WOJNY USA, kraju co jest zdecydowanie najpotężniejszy no i w wojnie się specjalizuje. I mówisz, że w info tego "dziennikarzyny" też byś nie wierzył jakby ci zapodał jakieś info z Pentagonu czy coś? Bo ten Pete Hegsth niby żyje w swoich urojeniach? Może i tak być ale według
  • Odpowiedz
Gdyby nie istniała konfederacja Polska byłaby bezpieczniejsza - ergo należy ja zdelegalizować albo zniszczyć. Razem z PISem, który się ostatnimi czasy na konfederacji wzoruje.
  • Odpowiedz
  • 0
@hekktik: napisałem to chociażby po to żebyś ogarnął, że ta moja opinia pod tym tokiem rozumowania jest "bardzo luźno napisana" a ty ją jakoś super poważnie traktujesz jakby to było niewiadomo co "jak opinia specjalisty", ja tu się przede wszystkim chce włączyć w ten ogólny trend, ale jednocześnie przy okazji dać taki sygnał, że coś tu rzeczywiście może być, tak jak to robią takie late-nighty w usa np.
  • Odpowiedz
Wybór Ukraińców na sprawców był precyzyjnie skalkulowany: Kreml wiedział, że w polskim Sejmie istnieje Konfederacja, która natychmiast wykorzysta ten fakt, by uderzyć w relacje polsko-ukraińskie.

@SakiTaki: Podejrzewam, że łatwiej da się wytłumaczyć wybór Ukraińców tym, że znają język rosyjski i mogą bez problemów poruszać się po Polsce, nie wzbudzając przy tym żadnych podejrzeń. A głąbów podatnych na działania agentury znajdziesz wszędzie, czy to z przekonania, czy zwykłej chęci zarobku.

No
  • Odpowiedz
@SakiTaki: czyli nie mamy dowodów, że konfederacja stała BEZPOŚREDNIO za zamachem ale mamy pewność że była POWODEM zamachu. Bez istnienia konfederacji prawdopodobnie zamach by się nie odbył.
Wniosek jest jeden:

• Odpowiedz
  • 0
@hekktik: No wychodzi na to, że jedyne o co ci chodzi "to krótko zdyskredytować czyjeś zdanie z którym się nie zgadzasz bo tak", nic bardziej szczegółowo nie wyjaśniasz, jak chodzi ci tylko o hejt, to dej pan minusa, a nie się bawisz w jakieś dalsze pisanie i tracisz czas. A wróć, tu się bodajże nie da dać minusa, to nie główna.
  • Odpowiedz
@SakiTaki: Oj a taki Braun czemu wykręca 9% chociaż jest najdebilniejszym z szurów? Bo kreml dosłownie finansuje jego kampanię. ¯\(ツ)/¯ Przecież on używa takich samych punktów jak Olginowskie trolle w necie.

ktoś tu ma jakieś ciągoty do eugeniki I decydowania kto jest godny głosowania - porażka

@8kiwi: Dzieci i ułomni psychicznie nie powinni mieć prawa głosu to żadna eugenika.
  • Odpowiedz
@SakiTaki: spoko juz mozesz sie nie srac, wyglada na to ze twoj bohater bohatersko wymiekl przed zarzutami prokuratorskimi jesli pogloski sie sprawdza, beka z was wszystkich
  • Odpowiedz
  • 0
@hekktik: ale jaki bohater? przecie ten mój tekst tego "eksperta" mógł być spokojnie wygenerowany przez ai. Mówisz że ai dostało prokuratora na ryj? No chyba najwyższy czas się za to wziąć, dzięki za dobre wieści.
  • Odpowiedz