Przebywam za granicą, dostałem awizo na pismo z sądu. Nie mam szans go odebrać przed upływem terminu. Pełnomocnitwo w przypadku przesyłki z sądu nie działa. Co robić?
@Patrick_Rowerovsky numeru listu nie powiedzą? To pod żadne rodo na logikę nie powinno podlegać. Bo w zależności od miejscowości można coś wywnioskować. Np. jak będzie sąd Lublin/Świdnik to na 99% wyrok nakazowy za niezapłacone parkowanie, jazdę na gapę. Nie wiem czy coś takiego mogłeś mieć, ale tego jest dużo rozsyłane.
@Patrick_Rowerovsky a co do pełnomocnictwa to pełnomocnictwo pocztowe działa. No chyba że na kopercie pisze że wyłącznie do rąk własnych. A takie listy trafiają się sporadycznie tylko z sądów karnych
@Patrick_Rowerovsky Do udzielenia jednorazowego pełnomocnictwa pocztowego, nie jest wymagane stawienie się z osobą upoważnianą w placówce, bo wtedy mogłybyś samemu odebrać przesyłkę. A i pełnomocnictwa możesz udzielić w dowolnej placówce w kraju.
@pcela: upoważniłem osobę której wczoraj odmówiono wydania listu. Dla przesyłek tego typu pełnomocnictwo musi być podpisane przez mocodawcę w obecności pracownika poczty.
@Patrick_Rowerovsky To się zgadza. Ale możesz to zrobić w dowolnej placówce w Polsce. Nie musi to być ta sama placówka w której osoba upoważniona będzie odbierała przesyłkę. Natomiast czy da się przesłać takie pełnomocnictwo przez pocztę innego kraju, to musisz pytać w kraju gdzie przebywasz. Teoretycznie jest taka możliwość poprzez UPU. Najlepiej pytać o to centralę.
Ps. Jeżeli to przesyłka w sprawie karnej, to upoważnienia nic nie da. Zgodnie z Rozporządzeniem
@pcela: kiedyś pracowałem na poczcie i z rok temu była taka interpretacja że to chyba od września 2024 ma się wydawać karne na pełnomocnictwo pocztowe. Ze jest zmiana, nowe rozporządzenie itd. itp. Ale na dobra sprawę to nie wiem jaka jest obecnie wersja.
@Ramone Od 2017 ta sama. Nowelizacja dotyczy doręczenia elektrycznego. Na listach w sprawach karnych, na kopercie będzie adnotacja "do rąk własnych" i to zamyka możliwość wydania innej osobie.
@Setral: Niestety nie widzę możliwości złożenia wniosku o dostęp do pism. W trakcie zakładania konta prosi mnie o podanie Apelcaji, Sądu i Wydziału a ja nie mam takich informacji.
#sadownictwo #pocztapolska
źródło: image
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Do udzielenia jednorazowego pełnomocnictwa pocztowego, nie jest wymagane stawienie się z osobą upoważnianą w placówce, bo wtedy mogłybyś samemu odebrać przesyłkę.
A i pełnomocnictwa możesz udzielić w dowolnej placówce w kraju.
To się zgadza. Ale możesz to zrobić w dowolnej placówce w Polsce. Nie musi to być ta sama placówka w której osoba upoważniona będzie odbierała przesyłkę.
Natomiast czy da się przesłać takie pełnomocnictwo przez pocztę innego kraju, to musisz pytać w kraju gdzie przebywasz. Teoretycznie jest taka możliwość poprzez UPU. Najlepiej pytać o to centralę.
Ps. Jeżeli to przesyłka w sprawie karnej, to upoważnienia nic nie da. Zgodnie z Rozporządzeniem
i złóż wniosek o dostęp do pism i dokumentów.
Od 2017 ta sama. Nowelizacja dotyczy doręczenia elektrycznego.
Na listach w sprawach karnych, na kopercie będzie adnotacja "do rąk własnych" i to zamyka możliwość wydania innej osobie.
źródło: image
Pobierz