Wpis z mikrobloga

Mam #kredyt2procent w #pkobp i trochę dygam się o pracę, bo w korpo czasy niepewne ostatnio. Uciekłem z TOP 5 do dużego miasta powiatowego, a tu kryzys w mojej branży, AI (hinduskie i te prawdziwe), nacisk na powrót do biura i inne składowe pogarszającego się rynku pracy. Czego się boję? Że jakbym stracił pracę, to nie znajdę nowej z podobną wypłatą i bank się czepi o za małe wpływy na konto czy coś takiego i zażąda np. dodatkowego zabezpieczenia czy innych gwarancji. Jest coś takiego możliwe? Raty spłacam regularnie, nie mam innych zobowiązań finansowych, dzieci. Co prawda na koncie mało w tej chwili, ale w obligacjach i innych instrumentach mam tyle, że mógłbym w zasadzie to wszystko spłacić już teraz. Powiedzcie, uprawiam czarnowidztwo i póki płacę ratę to bank ma gdzieś wysokość moich wpływów na konto? Próbowałem znaleźć coś w umowie kredytowej, ale nic poza zapewnieniem że będę miał regularne wpływy na konto nie widzę.
#kredythipoteczny #nieruchomosci
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@3g4w4re3ewedw: W teorii bank w każdej chwili może od Ciebie zażądać dokumentów by przeanalizować zdolność kredytową i przy jej braku wypowiedzieć kredyt, w praktyce póki nie zalegasz z ratą to mają wywalone.
  • Odpowiedz
@3g4w4re3ewedw: piękny bait ( ͡° ͜ʖ ͡°) prawie się złapaliśmy

Ps wpływ na konto to może być równie dobrze wpływ wypłacany z bankomatu i wpłacany np. Z innego konta spowrotem xD ta sama kasa rotująca
  • Odpowiedz
@3g4w4re3ewedw: a co po same billardy wziąłeś na górce mieszkanie ? a tak serio to powinenes wszystkie inwestycje zrealizowac (zwłaszcza ze jestesmy po hossie) i spłacic kredyt bo żadna inwestycja nie da Ci 4-5k miesieczne czy ile teraz do banku oddajesz, a kredyt jeszcze masz na 20+ lat i potem zejdzie Ci 2% i rata bedzie 7-8k czy cos, nie wiem jaka masz ratę, ale taki tok myślenia proponuje
  • Odpowiedz
tak serio to powinenes wszystkie inwestycje zrealizowac (zwłaszcza ze jestesmy po hossie) i spłacic kredyt bo żadna inwestycja nie da Ci 4-5k miesieczne czy ile teraz do banku oddajesz, a kredyt jeszcze masz na 20+ lat i potem zejdzie Ci 2% i rata bedzie 7-8k czy cos, nie wiem jaka masz ratę, ale taki tok myślenia proponuje

@cartman_troll: dobry nick. Wpis też niczego sobie
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: albo nie umiem czytać albo nie widzę w umowie info o wysokości wpływów, choć ubzdurało mi się w głowie że jest takie coś i że nie mogą mi te wpływy spaść o więcej niż 20%. Stąd ten post w ogóle.
@Mathas oby to była prawda, też takie opinie czytałem nie raz nie dwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pysznewpierdalator niby gównorata 2-2,2k (nie ogarniam
  • Odpowiedz
@3g4w4re3ewedw: raty się różnią z miesiąca na miesiąc, poniewaz odsetki naliczane są dziennie, a każdy miesiąc ma inną liczbe i jesli dzien splaty wypadlby w weekend to rate placisz w kolejny dzien roboczy i on się też wlicza w dany okres spłaty, ale z kolejnego ci z kolei wypadnie.
  • Odpowiedz
@cartman_troll nie da się mieć takich rat na BK2% tam był limit 600k, co rynkowo daje 3,7k/msc a przy BK2% 3k/msc; w dodatku to są raty malejące, więc po tych 10 latach będzie rata niższa znacznie;
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: osobiście myślałem kilka lat temu, że korpo w Polsce pociągną jeszcze jakieś 10-15 lat (część zwinie się szybciej, część później, ktoś do tego czasu jeszcze się tu zainstaluje) i do tego czasu zapewnię sobie miękkie lądowanie w jakiejś mniejszej firmie, ale chyba za kilka lat nie będzie czego zbierać. Wszystko coraz bardziej przyspiesza. Jak nie Indie/Filipiny to Bałkany (bo nie wszystko można przenieść poza Europę).
  • Odpowiedz
@Arivederczi: powiedzmy że wolałbym nie spłacać całości przynajmniej do końca dopłat, druga taka okazja na coś od państwa mi się już w życiu nie trafi. Poza tym w momencie brania kredytu miałem ok. połowę obecnie posiadanych środków.
  • Odpowiedz
@3g4w4re3ewedw: no ale gdzie jest problem? Masz kase na pojedyncze, miesieczne splaty. Jedyne co sie moga p-----------c to to, ze nie masz wplywow. Poszedlbym to byle jakiej roboty - jakas kelnerka czy cos, 4 k wpadnie i masz spokoj dopoki nie znajdziesz normalnej roboty.
  • Odpowiedz