Wpis z mikrobloga

zupełnie nie wiem o czym rozmawiać, czuje się spięty i zawsze wymyślam tematy na siłę i jest sztywno. czuje się źle sam ze sobą i na pewno mam zaniżona samoocenę.

@whiteopium:

Po pierwsze nikt ci nie da gwarancji że rozwijając kompetencje społeczne nie będziesz tego odczuwał. Bo lęk społeczny jest normatywny i każdy go czuje. Dodatkowo ten lęk twój jest nasilany i podtrzymywany przekonaniem na temat wymogu posiadania pewnych kompetencji społecznych
  • Odpowiedz
@whiteopium: Dobrze jest szukać znajomych, którzy mają podobne hobby, wtedy jest o czym gadać, a jak się fajnie gada, to znajomość może zacząć się opierać nie tylko na tym. A jak będziesz się przy kimś swobodnie czuł, to gadanie będzie Ci wychodziło łatwiej.
  • Odpowiedz
@whiteopium a ja ci polecam zadbac o wlasny wyglad, bo im atrakcyjniejszy jestes, tym dostajesz jakby sygnaly od otoczenia i ten pozytywny feedback podnosi twoje poczucie wlasnej wartosci i pewnosc siebie
Oczywiscie jacys zazdrosnicy tez sie trafia

No i tez ogolne codzienne samopoczucie ma tu znaczenie.
Jak masz stale obnizony nastroj i masz wszystkiego dosc, to ciezko miec ochote na gadke z ludzmi.
Dlatego ja podejmuje sie krotszych, badz dluzszych pogawedek tylko jesli jestem w
  • Odpowiedz
chodziło Ci chyba o to, że jest normalny, bo raczej nie jest jakimś obowiązkiem ;). Ale poza tym plusik.

@ImperatorPL: stwierdzenie, że zachowanie jest normatywne, oznacza, że jest ono zgodne z przyjętymi standardami, wzorcami lub zasadami funkcjonowania w danej grupie lub na danym etapie życia.
  • Odpowiedz
(jeśli mówimy o dorosłej osobie z populacji ogólnej).

@ImperatorPL: lęk społeczny jest to element codzienności dorosłej osoby z populacji. Natomiast różnimy się znacznie pod względem jego nasilenia i utrzymywania się na wyraźnym poziomie. Jeśli masz na myśli kliniczny poziom lęku społecznego czy nawet fobię społeczna to one nie sa normatywne. W moim wpisie chodziło o lęk społeczny jako element normalnego kontinuum ekspresji emocji. We wpisie OPa nie ma nic co
  • Odpowiedz
@whiteopium: a masz jakiekolwiek zainteresowania poza oglądaniem YT/netflixa? Bo jak nie to tu może być też problem. Interesowanie się światem, tym co się dzieje, działo, czytanie książek, artykułów pozwala Ci zagadać niemal na każdy temat, chociażby powierzchownie i rozwinąć rozmowę. Jak tylko grasz w gry, oglądasz filmy i śpisz to naturalnie nie masz o czym gadać, bo o czym?
  • Odpowiedz