Wpis z mikrobloga

Mircy drodzy i drogie Mirkówny!

TL;DR: jeśli chcę zbudować swojego prostego asystenta korzystającego z AI, to który znany LLM jest opłacalny?

Mam pomysł na parę wieczorów: osobisty agent do zarządzania kalendarzem Google, listami w Todoist i notatkami w Notion, wszystko spięte w #n8n z Telegramem. Chciałbym wysyłać komendy tekstowe oraz głosowe ("Dodaj listy kupno zimników", "Zapisz w kalendarzu wizytę u XYZ", itp.).

Nic odkrywczego. Ale ma to być coś prostego, w miarę taniego i na własny użytek wyłącznie.

Już miałem kupować #mistral, bo ponoć cenowo dobrze wychodzi, ale Google ogłosiło, że jest sobie #gemini 3. Co więcej, gdzieś wyczytałem, że API Gemini 2.5 Flash można używać z pewnymi ograniczeniami za free.

A tu mamy jeszcze #claude, #chatgpt i tysiące innych modeli.

Który z powszechnie znanych LLMów jest w miarę fajny cenowo do prywatnego użytku? (Nie mówię o modelach lokalnych - nie mam na to sprzętu). Czy są też jakieś strony, które porównują te LLMy też pod względem opłacalności?

Miłego dzionka życzę! ((oo))

#artificialintelligence #sztucznainteligencja
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SuperStefan: Do takich prostych caseów jest mnóstwo prostych modeli flashowych które dadzą sobie świetnie radę, nie potrzebujesz podpinać najdroższych, najlepszych modeli.
Polecam przetestować api gemini flash 1,5 za darmo który idealnie nada się do prywatnych, domowych automatyzacji albo GPT-4o-mini (koszt 15 centów za milion tokenów inputu)
Do Gemini3 to polecam wrzucić swój post i odpowie ci 10x lepiej niż na wykopie :)
  • Odpowiedz
Zależy co chcesz osiągnąć. OpenAI robi bardzo średnie modele - szczególnie te małe i na nie bym nie patrzył. Małe modele warte rozważenia to Haiku 4.5 lub Gemini 2.5 flash, 4o-mini to śmietnik totalny, 5-mini nie używałem ale nie ufam w umiejętności tej formy do destylowania małych modeli. W średnich modelach masz Sonneta 4.5 i nic innego a w "premium" (cenowym xD) GPT-5 oraz Gemini 3.0 pro.
  • Odpowiedz