✨️ Zagraniczni brokerzy a polski podatek: Jak zoptymalizować zyskiⒾ Obstawiam, że wielu z was o tym nie wie ale korzystanie z zagranicznych brokerów może być znacznie korzystniejsze podatkowo (wykluczając rachunki emerytalne oczywiście). Wiec zarzucę taką ciekawostkę.
Dokupując przez XX lat ETFy, gdzie cena rośnie od 100 do 1000 USD, gdy chcielibyśmy zrealizować część zysków u polskiego brokera nie mamy możliwości wyboru co tak właściwie sprzedajemy. Np. przy sprzedaży jednej jednostki do rozliczenia podatkowego w PIT-8C broker weźmie cenę zakupu najstarszej, dlatego od razu musimy zapłacić 19% podatku od 900 (1000-100) USD. Już bez bawienia się w przeliczanie na PLN w przykładzie Natomiast u dobrych zagranicznych brokerów jest możliwość ustawienia różnych strategi podatkowych, typu aby sprzedawane były ostatnio kupione jednostki albo najdrożej kupione albo po prostu możliwość ręcznego wyboru co chcemy sprzedać. W analogicznej sytuacji sprzedajemy ostatnio kupioną jednostkę i płacimy 19% podatku od powiedzmy 50 (1000 - 950) USD, odraczając podatek i zostawiając znacznie więcej kapitału zainwestowanego niż by to miało miejsce u polskiego brokera. Wiem, przy jednej jednostce brzmi zabawnie ale przy realizacji zysku typu kilkadziesiąt, kilkaset tysięcy po latach inwestowania już niekoniecznie.
Zanim pojawią się głosy Ojej ale jak to, tak nie wolno, to nielegalne, przecież transakcje giełdowe trzeba rozliczać First In, First Out !!! To może by tak sobie zajrzeć do ustawy, bo co gdyby się okazało, że to prawo dotyczy tylko i wyłącznie transakcji w przypadku których których nieogarnięty broker nie potrafi zidentyfikować które jednostki sprzedaje, a korzystający z polskich brokerów uznali to za jedyną słuszną możliwość.
art. 24 ust. 10 Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
Jeżeli podatnik dokonuje odpłatnego zbycia papierów wartościowych nabytych po różnych cenach i nie jest możliwe określenie ceny nabycia zbywanych papierów wartościowych, przy ustalaniu dochodu z takiego zbycia stosuje się zasadę, że każdorazowo zbycie dotyczy kolejno papierów wartościowych nabytych najwcześniej. Zasadę, o której mowa w zdaniu pierwszym, stosuje się odrębnie dla każdego rachunku papierów wartościowych.
@pp93: Mam konto w Saxo. Na jednym walorze długoterminowym mam około 15 pozycji kupionych w różnym czasie i mogę dowolnie, osobno sprzedać każdą z nich. Myślałem, że to standard wszędzie. XD
@pp93 ibkr tez pozwala zamykać w dowolnej kolejności, przyzwyczajeni do j-----a przez polskich pseudo-brokerów to jesteście nieświadomi, że cywilizowany świat wygląda inaczej
@gruba-ryba: Co Cię odrzuciło w ibkr? Polecasz jakiegoś innego brokera? Jak coś hejtujecie/polecacie, to napiszcie dlaczego i co używacie w zamian - po co ten niepotrzebny suspens? :)
@pp93 pewnie nie odpisze, bo to troll Konto u nich zawsze możesz otworzyć, nie musisz od razu wpłacać kasy, równolegle z normalnym kontem otwierają ci demo pen&paper, na którym możesz sobie protestować jak wygląda u nich trejding, prowizje itd i dopiero zdecydować czy ci to pasuje czy nie Sam zanim zdecydowałem się na ibkr to wypróbowałem szczura, t212 i mBank i ostatecznie zostałem przy ibkr Minus, jak przy każdym zagranicznym, to
przenikliwy-narrator-19: Faktycznie op ma racje. W Interactive Brokers jest opcja "Select Lots" i można wybrać sobie które partie zakupowe chcemy sprzedać. Jeśli tylko w świetle prawa faktycznie to tak wygląda jak op pisze, to faktycznie sam nie wiem czy nie wywalić całego IKE budowanego przez lata i wrzucić po prostu wszystko na Interactive Brokers i Saxo. Powód? Nie chcę trzymać kapitału pod polskim płaszczem, gdzie normą jest że blokują ci konta
Obstawiam, że wielu z was o tym nie wie ale korzystanie z zagranicznych brokerów może być znacznie korzystniejsze podatkowo (wykluczając rachunki emerytalne oczywiście). Wiec zarzucę taką ciekawostkę.
Dokupując przez XX lat ETFy, gdzie cena rośnie od 100 do 1000 USD, gdy chcielibyśmy zrealizować część zysków u polskiego brokera nie mamy możliwości wyboru co tak właściwie sprzedajemy. Np. przy sprzedaży jednej jednostki do rozliczenia podatkowego w PIT-8C broker weźmie cenę zakupu najstarszej, dlatego od razu musimy zapłacić 19% podatku od 900 (1000-100) USD. Już bez bawienia się w przeliczanie na PLN w przykładzie
Natomiast u dobrych zagranicznych brokerów jest możliwość ustawienia różnych strategi podatkowych, typu aby sprzedawane były ostatnio kupione jednostki albo najdrożej kupione albo po prostu możliwość ręcznego wyboru co chcemy sprzedać. W analogicznej sytuacji sprzedajemy ostatnio kupioną jednostkę i płacimy 19% podatku od powiedzmy 50 (1000 - 950) USD, odraczając podatek i zostawiając znacznie więcej kapitału zainwestowanego niż by to miało miejsce u polskiego brokera. Wiem, przy jednej jednostce brzmi zabawnie ale przy realizacji zysku typu kilkadziesiąt, kilkaset tysięcy po latach inwestowania już niekoniecznie.
Zanim pojawią się głosy
Ojej ale jak to, tak nie wolno, to nielegalne, przecież transakcje giełdowe trzeba rozliczać First In, First Out !!!
To może by tak sobie zajrzeć do ustawy, bo co gdyby się okazało, że to prawo dotyczy tylko i wyłącznie transakcji w przypadku których których nieogarnięty broker nie potrafi zidentyfikować które jednostki sprzedaje, a korzystający z polskich brokerów uznali to za jedyną słuszną możliwość.
Jeżeli podatnik dokonuje odpłatnego zbycia papierów wartościowych nabytych po różnych cenach i nie jest możliwe określenie ceny nabycia zbywanych papierów wartościowych, przy ustalaniu dochodu z takiego zbycia stosuje się zasadę, że każdorazowo zbycie dotyczy kolejno papierów wartościowych nabytych najwcześniej. Zasadę, o której mowa w zdaniu pierwszym, stosuje się odrębnie dla każdego rachunku papierów wartościowych.
#gielda #pit #podatki #etf #xtb
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Jak coś hejtujecie/polecacie, to napiszcie dlaczego i co używacie w zamian - po co ten niepotrzebny suspens? :)
Konto u nich zawsze możesz otworzyć, nie musisz od razu wpłacać kasy, równolegle z normalnym kontem otwierają ci demo pen&paper, na którym możesz sobie protestować jak wygląda u nich trejding, prowizje itd i dopiero zdecydować czy ci to pasuje czy nie
Sam zanim zdecydowałem się na ibkr to wypróbowałem szczura, t212 i mBank i ostatecznie zostałem przy ibkr
Minus, jak przy każdym zagranicznym, to