Aktywne Wpisy

smutny_kojot +98
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Chłop stracił 1/6 przychodu z najmu w skali roku ale twardo trzyma cenę bo miniratka go ciśnie xD
#heheszki #nieruchomosci #januszebiznesu #polska
#heheszki #nieruchomosci #januszebiznesu #polska
źródło: temp_file7399774260193426480
Pobierz

Z racji, że na rynku pracy jest teraz niewesoło postanowiłem podzielić się swoją historią i może kogoś podbudować że pracę da się znaleźć samemu na niezgorszych warunkach.
- lvl 35,
- inż bez mgr.,
- mechanika / energetyka cieplna / maszyny wirujące
- Mazowsze północne
Na końcu września 2025 wręczono mi (i kilkunastu innym osobom) wypowiedzenia związane z likwidacją stanowiska pracy.
Pracowałem przez 4 lata jako PM w firmie budującej instalacje energetyczne dla przemysłu i ciepłownictwa. Firma żyje z przetargów, które warunkują dofinansowania na takie projekty z funduszy zewnętrznych. Od roku jest straszna posucha i nic się nie dzieje dlatego obcinają zbędny balast w postaci działu realizacji, który nie ma czego budować oraz działu handlowego, który nie sprzedaje.
Wyjściowo miałem zarobki na poziomie około 20k brutto UOP + auto służbowe wraz z całkiem przyzwoitym pakietem socjalnym (Luxmed, Multisport, karta lunchowa, zwiększone diety).
Firma francuska, polski oddział z ugruntowaną pozycją na rynku pozbył się mnie po niespełna 4 latach pracy. Od razu wysłali mnie na urlop a w październiku zapłacili ostatnią wypłatę + 4x (pensja brutto - dochodowy_32%) z racji likwidacji stanowiska pracy.
Mam dwoje dzieci na utrzymaniu i kredyt na dom więc nie było mi to w smak zwłaszcza, że nie spodziewałem się takiego rozwoju wypadków w moim przypadku. Na szczęście różowa zarabia niewiele mniej więc jakoś byśmy dali radę na trybie oszczędnym.
Dość impulsywnie po zwolnieniu kupiłem loty na tygodniowe wakacje żeby się zresetować i po powrocie około 10.10.25 wysłałem pierwsze CV.
Przez tydzień wysłałem 11 aplikacji szukając ofert na #linkedin #indeed oraz bezpośrednio na stronach firm z branży.
Aplikowałem tylko na oferty gdzie spełniałem przynajmniej 90% wymagań formalnych oraz zbieżne z moim doświadczeniem.
Przygotowałem CV w #canva i nieco je dostosowywałem pod konkretne stanowiska.
Proces rekrutacyjny:
- 2 odrzucone na etapie #ats
- 6 kontakt z rekruterem,
- 3 cisza do dzisiaj
Z 6 pierwszych etapów, 5 przeszło na drugi etap rekrutacji.
W trzech przypadkach doszedłem do końca procesu, zakończonego ofertą pracy, w pozostałych dwóch czekam na feedback/wynik.
Dostałem pierwszą ofertę (niemiecka) 30.10, drugą (włoska) 31.10, trzecią (USA) 13.11
Zdecydowałem się na ofertę "włoską", jestem już po procesie weryfikacji, KRK, oraz badaniach MP.
Pracę znalazłem w 20 dni, cały proces potrwał 30 dni.
Wynik:
- 26500 brutto
- ryczałt na auto
- lepszy pakiet socjalny
- możliwość pracy zdalnej 100% ale ja akurat nie korzystam z tej opcji bo nie lubię
PRACA ZDALNA
W dwóch ofertach dostałem możliwość pracy 100% zdalnie, w jednej musiałbym 2 razy w miesiącu pojawić się w Gdańsku.
Nie łam się, strata pracy to nie koniec świata. Cieszę się, że nie miałem takich głupich pomysłów żeby przekwalifikować się na IT jak robiło swojego czasu sporo moich kolegów.
Niemniej gratuluję i życzę powodzenia! Jedno pytanie - skoro szukałeś w branży to jak to jest, że przy posusze w projektach jedne firmy zwalniają a inne przyjmują? Czy to inna branża?
Ta sama branża ale stanowisko globalne, nie chciałem pracy na polskim rynku. Tu jest słabo ale za granicą rynek działa.
Senior Project Manager
źródło: temp_file1754269459845145408
PobierzZnam rosyjski, przed wojną prowadziłem projekty na wschodzie.