Wpis z mikrobloga

Załóżmy że doktorant ogarniał badania terenowe do swoich badań. Planował rozstawianie fotopułapek, rozstawiał je z wolontariuszami których szkolił, a potem fotopułapki zbierał i sortował zebrane dane oraz wrzucał je na chmurę obsługiwaną przez zespół.

Po roku wychodzi preprint publikacji z użyciem tych danych. Bez uwzględnienia studenta.

Fair czy nie fair? Bo doktorant nawet nie dowiedział się że coś będzie pisane.
#doktorat #nauka #studbaza
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Anomalocaracid @moll @Bpnn @whos_your_daddy_snakegirl @powsinogaszszlaja @Ucik @supermariuszbro

No i sprawa się chyba zamyka jak spojrzałem na to dzień później. W metodach jest że użyto 19 fotopułapek. Przykładowe zdjęcia pochodzą ze zjazdu płatnego gdzie wolontariusze płacili za udział. Z racji że byli gośćmi to tempo prac było mniejsze i pracowaliśmy na 2 samochody. Drugim kierowcą była asystentka. Nie zdziwiłbym się gdyby się specjalnie nagimnastykowala żeby mojego
  • Odpowiedz
  • 1
@whos_your_daddy_snakegirl

No nie wiem. Zaraz wyjdzie że korzystała z fotopulapek których ja nie robiłem, a co najwyżej w nich ustawiłem datę, zmieniłem baterie, zrobiłem mapę gdzie je ustawić, zgrałem mapę na GPSy i potem może te konkretne fotopułapki ściągnąłem i zgrałem dane na kompa i wysłałem na chmurę.

Analityki tu zero z mojej strony. O tym że dane będą wysyłane do tych naukowców z Florydy to wiedziałem ale miałem się nie
  • Odpowiedz