Wpis z mikrobloga

Czy podczas kontroli PSR/SSR mogą się czepiać nad Bałtykiem za przynęty fotoluminescencyjne? - tzn przynęty, które "świecą" dopiero po naświetleniu ich światłem UV

Oraz, czy mogą się czepić za przynętę aktywnie świecącą - tzn. np z pałeczką-świetlikiem

Prawo odnośnie wód śródlądowych:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 lipca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków ochrony i połowu ryb w powierzchniowych wodach śródlądowych

2. Amatorski połów ryb wędką uprawia się:

1)bez stosowania sztucznego światła do lokalizacji i wabienia ryb;

Jednak jakie to ma przerzucenie do łowienia na Bałtyku z plaży? Nie mogę znaleźć takiej informacji w rozporządzeniu odnośnie wód morskich, więc... co nie zabronione to legalne?

#wedkarstwo #wedkarstwomorskie #prawo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Aramil: więc pytanie, czemu prawie każdy zestaw dostępny w PL surfcastingowy jest zaopatrzony w fotoluminescencyjne korale czy też same ciężarki są całe są pomalowane taką farbą

Jednak nie widziałem by jakikolwiek zestaw był z "pałeczką"-świetlikiem

Przypominam, że pytanie odnosi się cały czas do wód morskich
NiBBonacci - @Aramil: więc pytanie, czemu prawie każdy zestaw dostępny w PL surfcasti...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Magiel-19: Ok, dzięki, teraz widzę
Więc trochę dziwne, że taki Mikado/Jaxon prowadzi sprzedaż takich zestawów u nas w sklepach i nawet mają je w katalogach na nasz rynek

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 27 grudnia 2023 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich poławianych przy wykonywaniu rybołówstwa rekreacyjnego oraz szczegółowego sposobu i warunków wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego

§  6.  Połowy wędką prowadzi się:

6) bez stosowania:
  • Odpowiedz
@Aramil: więc pytanie, czemu prawie każdy zestaw dostępny w PL surfcastingowy jest zaopatrzony w fotoluminescencyjne korale czy też same ciężarki są całe są pomalowane taką farbą

Zapewne z tego samego powodu, przez który można kupić "rowery" z wielokrotnie zbyt mocnym silnikiem i manetką. Ludzie mają wywalone, a tylko nieliczni obrywają mandat ¯\(ツ)/¯
@NiBBonacci:
  • Odpowiedz
@NiBBonacci: Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Poza tym, producent ma w dupie kto co z tym zrobi, ważne że się sprzeda. W teorii można powiedzieć, że to dla polskich wędkarzy jeżdżących łowić za granicę, gdzie mogą być inne przepisy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Magiel-19: Spostrzeżenie słuszne, ciężarek nie jest przynętą, jednak świecący wabi, można by rzec, że latarka nie służy jako przynęta a jest używana jako ciężarek, jednak to już całkowita nadinterpretacja

Też szukam tej interpretacji, jednak widać sam film był wrzucony 7 lat temu i odnośniki na YT średnio to łyknęły. Pytanie czy poleciał odnośnik czy sam film. Osobiście nadal szukam tej interpretacji ale była na kilku wątkach na forach wędkarskich przytaczana.
  • Odpowiedz
@NiBBonacci:
No to bardzo możliwe, że po prostu ktoś aż tak beznadziejnie napisał przepis (co nie jest u nas niczym dziwnym). Po szybkim szukaniu też widzę wpis, który sugeruje tą wersję (patrz odpowiedzi do wyróżnionego komentarza z linku poniżej).
Ale dopóki nie dorwiesz się do tekstu interpretacji (lub sam nie włożysz wniosku) to nie wiadomo na pewno czy za takie łowienie dostaniesz mandat czy nie. (Przy czym warto mieć interpretację
  • Odpowiedz
@NiBBonacci wydaje mi się że to przepis widmo. Dopóki nie będziesz po nocy świecił i szukał ryby na tarliskach lub zimowiskach to nikt się nie przyczepi.
W spinningu często stosuje się przynęty fluo/uv i nie słyszałem żeby ktoś robił o to problemu. Zresztą co znaczy "do lokalizacji" ryb? Jak poświęcę po tafli latarką żeby zobaczyć gdzie się ryba spławia albo jak się układają prądy to lokalizuję ryby?
  • Odpowiedz
@hasek34: przed wszystkim to mi nigdy ssr ani psr nie sprawdzał zestawu końcowego, długości przynęty ani nic takiego. Tylko czy jest pozwolenie. Przy czym nigdy nie miałem siatki na ryby, a większość kontroli była na no-killach.
Myślę że też widać, po sprzęcie i ubiorze, kto jedzie na ryby a kto po ryby.
  • Odpowiedz