Aktywne Wpisy

moll +12
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

labla +110

Oraz, czy mogą się czepić za przynętę aktywnie świecącą - tzn. np z pałeczką-świetlikiem
Prawo odnośnie wód śródlądowych:
Jednak jakie to ma przerzucenie do łowienia na Bałtyku z plaży? Nie mogę znaleźć takiej informacji w rozporządzeniu odnośnie wód morskich, więc... co nie zabronione to legalne?
#wedkarstwo #wedkarstwomorskie #prawo
Jak na moje to obie te przynęty emitują sztuczne światło i wabią ryby, więc podpadają pod przepis.
Jednak nie widziałem by jakikolwiek zestaw był z "pałeczką"-świetlikiem
Przypominam, że pytanie odnosi się cały czas do wód morskich
źródło: image
Pobierzźródło: 1000000458
PobierzWięc trochę dziwne, że taki Mikado/Jaxon prowadzi sprzedaż takich zestawów u nas w sklepach i nawet mają je w katalogach na nasz rynek
Zapewne z tego samego powodu, przez który można kupić "rowery" z wielokrotnie zbyt mocnym silnikiem i manetką. Ludzie mają wywalone, a tylko nieliczni obrywają mandat ¯\(ツ)/¯
@NiBBonacci:
Pytanie zagadka w takim razie, skoro samo sprostowanie z ministerstwa sugeruje coś innego
https://youtu.be/bjXjHw-juw0?si=__iIePVPUlO_0u0O&t=60
Też szukam tej interpretacji, jednak widać sam film był wrzucony 7 lat temu i odnośniki na YT średnio to łyknęły. Pytanie czy poleciał odnośnik czy sam film. Osobiście nadal szukam tej interpretacji ale była na kilku wątkach na forach wędkarskich przytaczana.
No to bardzo możliwe, że po prostu ktoś aż tak beznadziejnie napisał przepis (co nie jest u nas niczym dziwnym). Po szybkim szukaniu też widzę wpis, który sugeruje tą wersję (patrz odpowiedzi do wyróżnionego komentarza z linku poniżej).
Ale dopóki nie dorwiesz się do tekstu interpretacji (lub sam nie włożysz wniosku) to nie wiadomo na pewno czy za takie łowienie dostaniesz mandat czy nie. (Przy czym warto mieć interpretację
W spinningu często stosuje się przynęty fluo/uv i nie słyszałem żeby ktoś robił o to problemu. Zresztą co znaczy "do lokalizacji" ryb? Jak poświęcę po tafli latarką żeby zobaczyć gdzie się ryba spławia albo jak się układają prądy to lokalizuję ryby?
Myślę że też widać, po sprzęcie i ubiorze, kto jedzie na ryby a kto po ryby.