Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika Kurczę, mam dwa stringi, myślałem, że są idealnie ułożone, a dziś się okazało, że w jednym stringu, jeden panel jest zacieniony w może 20% i taki rezultat.
Co można na to zaradzić? Dodam, że to raczej zawsze będzie ten sam panel bo słońce jest tak nisko, że dom rzuca cień na róg panelu.
Chris_Karczynski - #fotowoltaika Kurczę, mam dwa stringi, myślałem, że są idealnie uł...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-19 111101

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: i już się wyrównała produkcja? Bo możliwe że jeden panel ma "wypalone" hotspoty, na co wskazywało by mniejsze natężenie, przy wysokim napięciu, i ograniczenie prądu jednego panelu - ogranicza prąd całego stringu
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: napięcie niewiele się zmienia (w dość dużym zakresie produkcji) a za to prąd jest prawie liniowo proporcjonalny do nasłonecznienia (najsłabiej nasłonecznionego modułu w stringu). Dlatego żadne diody bocznikujace nic nie dadzą (na obejście ciemnego panelu) - bo napięcie to on generuje I diodę zablokuje w stronę nie przewodzenia.
  • Odpowiedz
@Mateos2: a jakie te optymalizatory "uniwersalne" (a nie dedykowane pod jeden konkretny falownik producenta - nie pamiętam które to, ale są grosze ludzie wyprzedawali bo nie startuje jeśli nie skomunikuje się z falownikiem)
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: przy aż takich rozkminach to lepiej już kup mikroinwerter dla tego jednego panela i podłącz go pod tą samą fazę na której masz lodówkę, reku czy jakiekolwiek urządzenie wpięte do sieci na stałe. Dla falownika i opomiarowania Smart meterem dodatkowe 400W z innego źródła będzie pomijalne, tym bardziej jak wpadnie w autokonsumpcję
  • Odpowiedz