Wpis z mikrobloga

Cóż nasze miasto przyznaje się do tego co mówiłem od początku. Wydali masę kasy na SCT, od dobrych 3 lat próbują za wszelką cenę SCT wprowadzać mając gdzieś głos mieszkańców po czym w końcu im się udaje i co? Miasto mówi wprost, że nie jest w 100% gotowe wprowadzić SCT. Systemy nic nie działa a Stefa wchodzi w styczniu. Klasyka gatunku komunikacja miejska nie jest oczywiście przygotowana. Drogie bilety cięcia kursów któż by się spodziewał w końcu tak strasznie zachęcają do jej korzystania Najlepiej zabrać możliwość dojazdu samochodem niech ludzie jeżdżą przesiadkami 4 w 2h do punktu B a nie 15 min. Oczywiście nasze władze wymyśliły, iż mieszkańcy posiadający auta normy z mniejszą emisją niż euro 4 muszą rejestrować te auta na stronie oczywiście system nie ruszył i cóż to jeszcze pokazuje? Przecież te auta rejestrujemy w urzędzie i powinni mieć w bazie danych po prostu nie mają dostępu do cepiku podobnie jak SCT w Warszawie ( ͡ ͜ʖ ͡) jednym słowem wali mnie to nic nie zgłaszam, jeśli mnie zatrzymają do kontroli to mam wbite w dowodzie, że auto rejestrowałem przed 26.06.2025 a przed tą datą mogę śmiało sobie wjeżdżać jak żywo mi się podoba. Oczywiście nawet żadnych kamer nic na wyjazdach nie jest zamontowane ani montowane od samego początku pisałem, że to będzie bubel który będzie działał jak w Warszawie tylko szkoda, że miasto wywaliło masę pieniędzy na to coś by nie mieć potem na mydło w szkołach i płakać, że miasto ma 9 miliardów długu ale jak się chce wywalać kasę na coś co mieszkańcy nie chcą to jest świetnie. Generalnie ta strefa może pożyć tylko dwa tygodnie bo już jest termin w sądzie w sprawie jej funkcjonowania a dokładnie będzie 14 stycznia 2026 Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym o 10:30 i będzie to sprawa jawna. Przypomnę, że w 2022 się udało tego bubla uwalić i teraz też się da, naprawdę jak przerwalą znów to się ładny b----l zrobi w urzędzie i znów kasa pójdzie w błoto w tym zadłużonym mieście #krakow #sct #strefaczystegotransportu
Lardor - Cóż nasze miasto przyznaje się do tego co mówiłem od początku. Wydali masę k...

źródło: temp_file1194424837551628423

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lardor: Co tam z tą strefą się dzieje? Mieszkańcy walczą z samym faktem jej wprowadzania, czy władze Krakowa wymyśliły jakąś lewą implementację? Jestem szczerze ciekaw głosu mieszkańca w tej sprawie.
  • Odpowiedz
@Lipathor: No dzieje się dokładnie to co opisał OP, miasto wywaliło kasę - nie ma jak egzekwować tej strefy, a zachętą do przesiadki na zbiorkę jest notoryczne obcinanie kursów, bo miasto nie może sobie pozwolić na większy tabor oraz więcej motorniczych/kierowców xD no ale jakiś jeden z drugim odtrąbią sukces bo na jedynej stacji gdzie obecnie przekracza się jakoś normy czyli aleje, będzie się paliło na zielono - warte tych
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@Lipathor generalnie mieszkańcy są przeciwni sct pokazały to konsultacje jak i głośny sprzecie mieszkańców w sądzie w 2022 po czym sąd wtedy to uwalił na szczęście ten sam sąd się za nią bierze 14 stycznia. Kraków jest na tyle zadłużonym miastem, że władze nawet na mydło w szkołach kasy nie mają a ochoczo 800 000 wywalają na SCT @whos_your_daddy_snakegirl o tak w warszawakie SCT wbiłem się rok temu 3 razy
Lardor - @Lipathor generalnie mieszkańcy są przeciwni sct pokazały to konsultacje jak...

źródło: temp_file727956605427590992

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lardor z ciekawości dlaczego jeszcze nie masz tego bolidu rozpusty na rzułtych blachach? Nie musiałbyś się przejmować takimi sprawami jak sct, przeglądy czy ciągłość ubezpieczenie (ostatnie cie nie interesuje patrząc ile jeździsz tym autem)
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@TypowyDaltonista z kilku powodów pierwszy, podnieśli wiek w Małopolsce jest od 40 lat możliwość rejestracji na żółte moje auto ma 35. Przeglądy są przydatne czasem wyjdzie, że coś jest do poprawienia wymiany zawsze przynajmniej na bieżąco wiesz. Ciągłości OC? Przecież co rok płace całe 300 zł, czasowe wyrejestrowanie pojazdu się nie opłaca. Czemu walczę z sct to proste chce jeszcze kupować stare auta i normalnie nimi wjeżdżać w dodatku mam też
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl

@Lardor

W Warszawie SCT to fikcja bo straż miejska kontroluje za pomocą dwóch kamer mobilnych xD więc żeby trafić 4x w roku na ten sam patrol to trzeba mieć szczęście

W końcu będzie tak, że wszyscy będą jeździć, a oficjalnie nie będzie wolno. Ludzie już nie będą protestować, bo martwy przepis. Ale przy kontroli policji zawsze będą mogli się do
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@DraQ1 na głównej stronie sct Kraków jest o tym info. Jeśli kupiłeś auto po 26 i nie spełnia norm to tym autem nie wjedziesz jak kupiłeś auto przed 26 nawet mające euro 0 to wjedziesz tylko musisz je zgłosić i nie da się zgłosić bo system nie jest gotowy ( ͡ ͜ʖ ͡)
Lardor - @DraQ1 na głównej stronie sct Kraków jest o tym info. Jeśli kupiłeś auto po ...

źródło: temp_file5616544204809052692

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lardor spoko, OC tak jak pisałem, widzę że dużo jeździsz więc ci to lotto. Ten wiek z autami zabytkowymi też jest śmieszny, bo 40 lat auto utrzymać to już się trzeba grubo postarać, ale w Polsce mamy jeszcze opcje jak „samochód rzadki”, nie pamiętam jakie wymagania dokładnie na niego były, ale na pewno 25 lat od zakończenia produkcji (mój civic sie łapie od przyszłego roku) i 75% części oryginalnych zamiast 90
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@TypowyDaltonista ja też jak bym się powoływał to małą ilością trabantów 1.1 powstało tylko 39 474 sztuki. W tym mój jest jest 890 wyprodukowany więc pierwszy miesiąc pierwsze 1000 sztuk i w dodatku w rzadkim lakierze. Też do przeglądu na żółte potrzebowałem wizyty u blacharza, miałem dziurę w progu a znaleźć blacharza dobrego graniczy z cudem, oddałem w 2023 na lato auto miało być zrobione do lipca 3 miesiące później odbieram
  • Odpowiedz
@Lardor to bardzo Ciekawy precedens będzie, bo ja jestem właścicielem auta od paru lat, ale samochód pochodzi z importu w tym przypadku z UK i czekałem na procedury zwolnienia z podatku z tytułu mienia przesiedleńczego.
  • Odpowiedz