Wpis z mikrobloga

Przerażające jest to jak ruska propaganda działa.
Mam w swojej pracy, sąsiedztwie, rodzinie ludzi, którzy to wszystko łapią, mam wrażenie że jest ich coraz więcej. Nie da już nawet pogadać bo odpalają się strasznie. Staram się unikać już nawet próby dyskusji na te tematy bo widać, że dystans się powiększa.
Chyba przełomowym momentem było, kiedy w kampanii PiS próbował grać karta anty-ukrainska, potem Nawrocki mocno to podpalił.
Najsmutniejsze jest to, że po wybuchu wojny nasze społeczeństwo gigantyczne mnie zaskoczyło poziomem wsparcia dla Ukraińców i miałem wrażenie, że wszyscy zgadzamy się, że Rosja to rak tego świata.
Teraz, nie dość, że to poszło w zapomnienie to jeszcze duża część społeczeństwa widzi większe zagrożenie w naszych sojusznikach.
Kogo winić?
- Naszą klasę polityczną, która tak jest zakochana w walce o władzę i polaryzacji społeczeństwa, że nie widzi w tym dużo większego zagrożenia.
- Ukrainska klasę polityczną za nieumiejętność grania polskimi kompleksami, odrobinę "wdzięczności" dla świętego spokoju
- Media - za całokształt

#ukraina #wojna #propaganda #polityka
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WypadlemZKajaka: Po pierwsze skala dezinformacji, setki tysięcy botów które mogą być obsługiwane przez paru funkcjonariuszy a ich jest też bardzo wielu. Polecam zaznajomić się z putinowską doktryną, jest parę książek takich jak Russia’s War on Everybody, Keira Gilesa. Do tego dochodzi środowisko w którym wychowała się duża jak nie dominująca część społeczeństwa. Wychowanie w domach w których rodzice dzisiejszych odbiorców dezinformacji krzewili pogląd (nasycony propagandą) jak to bracia rosjanie wyzwalali naród z okupacji
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Mówisz jakby wojna działa się w próżni, w oderwaniu od ludzi.

Wojny prowadzą narody. Nie państwa. Nie armia. Tylko całe narody. Jest to zawsze wspólna sprawa.

Czy ty myślisz, że ruscy pytają się mieszkańców bloków w Lwowie, czy popierają konflikt, zanim wysadzą blok w powietrze? To tak nie działa i konflikt zawsze będzie wspólną sprawa narodu.
  • Odpowiedz
@conamirko: nie mówię o postulatach tylko "graniu kartą antyukraińską", konkretnie o wykosztowywaniu sentymentu antyukraińskiego w kampanii prezydenckiej. Chodzi mi oczywiście o te sławne "zabierzemy 800+ dla Ukraińców", padały wtedy słowa typu "ukaińcom nie powinno się w polsce lepiej niż polakom!" czy granie kartą wołynia. Ja nie mówię, że tych tematów nie należy poruszać, ale tutaj trzeba uważać bo mi to się wydaje, że Nawrocki nie chciał załatwić tematu tylko zyskać
  • Odpowiedz
@infinityink: No ale z Twojego pierwotnego wpisu wynika, że nikt nie lubi Ukraińców, bo są tacy i owacy. A ja Ci napisałam, że nie NIKT czy WSZYSCY. Więc teraz odwracasz kota ogonem, przypieprzając się do mojej wypowiedzi.
Najgorsze jest uogólnianie, więc zaznaczaj, że chodzi o konkretne sytuacje, które miałeś Ty czy Twoi znajomi (co też nie jest żadnym wyznacznikiem, dokładnie tak jak moje obserwacje i doświadczenia). Poza tym, z Polakami
  • Odpowiedz
Chodzi mi oczywiście o te sławne "zabierzemy 800+ dla Ukraińców", padały wtedy słowa typu "ukaińcom nie powinno się w polsce lepiej niż polakom!"

@spedytor15k: to chyba brzmi propolsko a nie antyukraińsko?
  • Odpowiedz
dlaczego uwazasz, ze to ty masz racje a nie oni? co sprawia, ze jestes taki wyjatkowy?

@matthew1990: Co to za pytanie? To tak jakbyś zapytał skąd wiem, że Ziemia nie jest płaska? To nie ja jestem wyjątkowy gdy twierdzę, że Ziemia jest okrągła tylko chyba ci co twierdzą inaczej właśnie chcą się takimi poczuć. Jest tyle na to dowodów, że nie wiadomo od którego zacząć i jak ktoś naprawdę nie jest
  • Odpowiedz
@conamirko: tylko, że takie rzeczy się załatwia po cichu a nie robi się z nich element kampanii...
Albo nie rozumiesz o co mi chodzi (dopytaj ja chętnie wyjaśnię co mam na myśli) albo nie chcesz rozumieć, wtedy niestety nie pomogę
  • Odpowiedz
@mnemonk Nigdzie nie napisałem, że nikt nie lubi Ukraińców i że wszyscy Ukraińcy są tacy czy owacy, tylko, że przykładają się do tego, żeby ta niechęć występowała.
Chyba nie przeczytałaś mojego drugiego komentarza, bo napisałem, że tak samo dużo Polaków ma swoje za uszami i tak, na co dzień spotykam się nieprzyjemnymi sytuacjami z Polakami, tak samo jak z Ukraińcami. Nigdy nie miałem żadnych uprzedzeń, wspierałem finansowo uchodźców i osobiście im
  • Odpowiedz
@spedytor15k: jak takie rzeczy załatwić po cichu nie mając władzy i nie będąc prezydentem?

Myślę że to ty nie do końca wiesz o co ci chodzi. Niby dobrze mówisz, ale posunąłeś się w rozkminie tak daleko, że widzisz problem nawet tam gdzie go nie ma
  • Odpowiedz
@infinityink: No to pisz o tych pozytywach, a nie zamulasz jakimis anegdotami, ktore sa wodą na młyn rusofilów. Każdy z nas ma miłe i niemiłe przypadki z różnymi ludźmi, chodzi mi o to, żeby nie patrzeć przez pryzmat narodowości, bo w ten sam sposób idzie hejt na kobiety, gen z, rowerzystów, itp. Zawsze znajdziemy sobie jakąś grupę, której będziemy d---------ć, bo są inni niż nasza bańka.
I dopóki sobie we
  • Odpowiedz
@conamirko: Zarzut jest prostu - prowadzenie kampanii kosztem społeczeństwa - bo nastawienie polskich obywateli do ukraińskich obywateli szkodzi Polsce (bo pomaga rosji). To nie jest tak, że Nawrocki musiał w ten sposób zdobywać poparcie. Cel nie zawsze uświęca środki
  • Odpowiedz
wymień konkretnie te antyukraińskie postulaty PiS z kampanii ( ͡º ͜ʖ͡º)

@conamirko: "Ukrainiec nie dostanie się do lekarza jak w kolejce jest Polak". A, że kolejka jest zawsze w praktyce takie stwierdzenie sprawia, że Ukrainiec nigdy się nie dostanie do lekarza. Nie mówił czegoś w ten deseń Nawrocki? Chyba jak ktoś pracuje i płaci ubezpieczenie to ma prawo do równego traktowania?
  • Odpowiedz
Dodatkowo zwykli ludzie zaczynają zapominać o co w ogóle chodzi w tej wojnie.

@Metris: A to ruscy kiedyś wiedzieli o co w niej chodzi? Myślę, że sobie raz dwa przypomną jak parę dni posiedzą z zimną dupą i bez paliwa.
@spedytor15k: On to dobrze rozumie tylko udaje durnia. Budowanie sobie poparcia politycznego na postulatach dla głupców nie jest niczym nowym. Nawet jak PiS czy Nawrocki jest antyrosyjski to
  • Odpowiedz