Wpis z mikrobloga

Powiedzmy sobie szczerze. Ten szczęśliwy, kto w IT jeszcze pracuje, ten kto straci robotę stanie w szranki 1000 na 1 miejsce. Programowanie w polskich software housach się kończy:
-AI, które robi dzisiaj robotę kilku midów, w końcu wejdzie na poziom seniorski i zostaną Project Managerowie z odrobiną skilla dev ops, inżynierowie znający architekturę również będą zbędni, bo AI wytłumaczy PMowi architekturę
-Hindusi dalej będą klepać proste roboty, bo zadowoli ich $5/dzień
-dla Amerykańskich firm jesteśmy zbyt drodzy, wolą Ukrainę, Białoruś, Wietnam, Filipiny, Indie
-bańka AI istnieje, ale jak pęknie to co z tego, Claude pójdzie na $1000/m, ale i tak będzie tańsze niż 5 midów
30-40 letni programiści, na co się przekwalifikujecie za 10 lat? Bo to, że rynek w Polsce już nie wstanie jest pewne.

#praca #pracait #programowanie #programista15k #pieniadze
luke-mat - Powiedzmy sobie szczerze. Ten szczęśliwy, kto w IT jeszcze pracuje, ten kt...

źródło: image

Pobierz

Na co się przekwalifikujesz?

• Spawacz 4.3% (14)
  • Kierowca TIRa 5.8% (19)
  • Zaklinacz byków 16.3% (53)
  • Dekarz 1.2% (4)
  • Glazurnik 8.0% (26)
  • Kołchoźnik 9.5% (31)
  • Operator koparki 5.5% (18)
  • Bezdomny 29.2% (95)
  • Polityk 8.6% (28)
  • Coś innego 11.4% (37)

Oddanych głosów: 325

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luke-mat: za 10 lat, widzę że kolega należy do grona optymistów. Fuksem jestem zatrudniony w stabilnej firmie z własnym produktem, ale wiadomo jak mi podziękują, a przyczyn może być wiele - to już nie znajdę pracy w IT. Trzeba rozwijać swoje własne projekty, skupić się w końcu na tym co na prawdę jest dla nas interesuje i daje pełnię satysfakcji z wykonywanej pracy - gdyby było to programowanie to nie
  • Odpowiedz
  • 2
Trzeba rozwijać swoje własne projekty, skupić się w końcu na tym co na prawdę jest dla nas interesuje i daje pełnię satysfakcji z wykonywanej pracy - gdyby było to programowanie to nie obawiałbym się o pracę w branży.

@protagonista91: ja robię jeszcze przez pół roku micro saasy, bo mam na to jakąś tam bazę klientów, nie wiem ile wyjdzie z tego, może 5k/m, może 10k/m-15k/m, nie wiem. Wiem jedno, nawet
  • Odpowiedz
@luke-mat: Dodatkowo sprawę komplikuje ogólna kondycja gospodarki, więc może sensownie rozważać pracę w budżetówce. Niemniej w mojej opinii taki scenariusz przedkłada stabilność finansową nad poczucie własnej godności.
  • Odpowiedz
@luke-mat: na pewno na wykopie nie zdradzę ci mi chodzi po głowie, ale ten post to język faktów. Większość z nas pracuje w IT tylko do swojego pierwszego zwolnienia.
  • Odpowiedz
@luke-mat

myślę o stabilnej pracy fizola, która nie zostanie zastąpiona przez AI czy rynek uciekający na wschód

Mamy imigrantów na pana miejsce do pracy fizycznej.
  • Odpowiedz
  • 3
Mamy imigrantów na pana miejsce do pracy fizycznej.

@mk321: jest różnica, migrant musi przyjechać do Polski, a praca IT wyjeżdża z Polski prosto do Mumbaju xD
  • Odpowiedz
@luke-mat spawanie powoduje pogorszenie wzroku, działa negatywnie na uzębienie a dodatkowo prowadzi do alkoholizmu i debilizmu, wiem bo pracowałem chwilę w takim kołchozie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@luke-mat: ta już widzę kuców z beznadziejnymi soft skillami w jakimś wlasnym biznesie albo jako fizol, gdzie każdy Seba z powiatowego po jakimś czasie ma dosc i przebranżowia się na tirowca. Po chwili będą błagać i szukać roboty 12+ miesięcy na bezrobociu, gdy zorientują się jak wygląda prawdziwe życie xd
  • Odpowiedz
@luke-mat: spawacz here: jak w twojej okolicy nie ma jakiegoś nowoczesnego zakładu produkującego na przykład naczepy do ciężarówek (co wymaga taktycznych umiejętności), to nie pozostaje wam nic innego jak spawanie z alkoholikami za okolice minimalnej krajowej (z cichym pozwoleniem na picie w pracy).
Dobra praca spawacza = emigracja, ale nie do krajów z czarnej listy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
spawacz here: jak w twojej okolicy nie ma jakiegoś nowoczesnego zakładu produkującego na przykład naczepy do ciężarówek (co wymaga taktycznych umiejętności)

@Rustyyyy: jest zakład spawający maszty do turbin wiatrowych :)
  • Odpowiedz
@luke-mat: za 4-5 lat bede miał już tyle kapitału że praca dla mnie to będzie potrzebna jedynie dorywcza na jakieś droższe zachcianki, do emerytury dożyję, pytanie tylko czy te 4-5 lat będzie robota. 1-2 lat raczej tak a dalej to nie wiadomo.
  • Odpowiedz