Wpis z mikrobloga

Ostatnio słyszałem argument od 37letniego mężczyzny, ojca 2 dzieci.
A co tak naprawdę nam zrobiła Rosja? Przecież Niemcy to nasz największy wróg. I wiecie co? Jemu akurat udało się wyjaśnić, ale go zapytałem jak to się stało że nie miał wiedzy historycznej o relacjach polsko-rosyjskich. Mówił że wiedzę ma z rolek, a jego region to była Galicja i do tego góry tam się nie rozmawiali o rosji. Raczej była nagonka na niemcy. Warto ludzi edukować, historia to nie tylko przedmiot, ale wiedzą która pozwala podejmować decyzje w przyszłości, na podstawie podobnych zachowań z przeszłości. #polityka #rosja #niemcy #ukraina
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fichtner: @Miguelos Widocznie interesuje się historią i wie, że Niemcy przez 1000 lat próbowali podbić Polskę, przejąć jej tereny, zniemczyć ludność. Dopiero przegrana przez nich druga wojna światowa, oraz stacjonujące na ich terenie wojska amerykańskie uspokoiły ich na wieke dekad, ale czy na zawsze? Historycznie ciężko stwierdzić kto jest większym wrogiem Rosja czy Niemcy, pisząc Niemcy mam na myśli historycznie Prusaków. Uważam że po równo. Na niekorzyść Rosji przemawia
  • Odpowiedz
@Miguelos: Ja nie wierzę, jak można nie wiedzieć, że nie istnieje coś takiego jak ultymatywny sojusznik czy wróg. Sojusze i wrogości zależą od kontekstu. Dla przykłady w czasach zimnej wojny stany zjednoczone traktowały zsrr w wielu dziedzinach jako wroga, ale w innych z blokiem współpracowały.
Emocjonalne podejście większości Polaków, w tym przede wszystkim lewicujących wykopków, przypomina z jednej strony zakochanego uczniaka, który pierwszy raz umoczył i myśli, że znalazł miłość
  • Odpowiedz
  • 0
@Miguelos być może stąd się bierze też ta wrogość wobec Ukraińców i naiwność wobec Rosji. Tutaj są nazywani onucami, a może porostu oni są.. głupi, żeby być bardziej kulturalnym to napiszę że zmanipulowani.
  • Odpowiedz
@stannis: Po wojnie to każdy będzie z nimi rozmawiał. Nie od razu, ale z biegiem lat coraz bardziej większa liczba krajów będzie robiła z nimi interesy. Taka jest smutna rzeczywistość. Oczywiście u nich też muszą nastąpić zmiany, odejście ich wodza i wiele innych.
  • Odpowiedz
@Vinizius: po pierwsze to co napisałeś to nie jest odpowiedź na moje pytanie, a po drugie pytam się o to januszagruza, bo w innym wątku on krytykuje Tuska za to, że 15 lat temu rozmawiał z putinem na molo.
  • Odpowiedz