Wpis z mikrobloga

Chcecie mi powiedzieć, że ZOJA SKUBIS zdobywczyni Mount Everest i najmłodsza Polka na Dachu Świata, nie potrafi wycisnąć 30 kg na klatę? Przecież to brzmi absurdalnie. Patrzę na jej budowę ciała, uda i mam wrażenie, że nawet wydolnościowo nie jest przygotowana na takie wyprawy. Dlatego dla mnie wygląda to tak, jakby cały ten sukces był głównie efektem drogiej, zorganizowanej wycieczki wartej około pół miliona złotych. W praktyce każda losowa 16-latka mogłaby, jeśli jej rodzice są wystarczająco bogaci, wykupić taką wycieczkę i ogłosić się najmłodszą zdobywczynią Mount Everest.

#silownia #sport #gory #podroze #himalaizm #polska #logikarozowychpaskow #wk #mikrokoksy
Wloczypsuj - Chcecie mi powiedzieć, że ZOJA SKUBIS zdobywczyni Mount Everest i najmło...

źródło: FBSvvcmH6cggCsHcpNBGudQB-preview

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wloczypsuj: jak nie wyciskała prawie nigdy na siłowni jest to normalne. Tu gra sprawę psychika/technika i to najbardziej nienaturalny ruch na siłowni. Miałem wiele podopiecznych, co np. podciągały się bez problemu, robiły ciągi 100 kg+ i siady blisko 100 kg czy sensowne wolne ciężary/muszyny na górę ciała np. robiły serię z 30-35 kg OHP, ale unikały wyciskania stricte sztangę i zaczynały później od 30 kg mimo dobrej siły globalnej, no
  • Odpowiedz
@Wloczypsuj dokladnie tak jak @Kasahara pisze, ja mając 14/15 lat przez miesiąc dochodziłem do wyniku 30kg na klate, a byłem dość duży i miałem obycie ze sportem, więc no jak wyciska pierwszy raz w życiu albo nie miał wcześniejszego obycia z tym ruchem to nic dziwnego że wynik nie jest imponujący, ani nawet "przeciętny"
  • Odpowiedz
@Wloczypsuj: @panzmarszrutkiwbiszkeku @Ziemniak43212 tymczasem zoja robiąca 4godzinne treningi na schodkach z plecakiem 20-30kilo xD
Sama w tym wywiadzie mówiła że więcej osób gratulowało patecowi niż jej xd
To jest więcej aklimatyzacji niż chodzenia
Ona sama w tym wywiadzie mówiła, że owca ma mniejsze predyspozycje do mount Everest bo musiałby te wszystkie mięśnie dotlenić i sam owca przyznał że miał problem już chyba na 2k metrów xD
  • Odpowiedz
@Wloczypsuj: wejście na wysoką górę, nawet w stylu alpejskim, jest raczej wysiłkiem wytrzymałościowym, niż siłowym. Nic więc dziwnego, że ledwo wyciska 30 kilo. Poza tym jak już wyżej wyjaśnili - to również kwestia techniki i obycia z danym ruchem
  • Odpowiedz
@Kasahara: w ogóle kobiety chyba mają słabą klatkę, ostatnio robiłem z jakąś kobietką na zmianę rozpiętki na maszynie i miała jakiś malutki ciężar mimo że było widać że na siłowni ma już konkretny staż
  • Odpowiedz
@Wloczypsuj: Bez przytyku, ale chodzisz Ty w ogóle po górach? Przecież to wysiłek wytrzymałościowy/kondycyjny a nie siłowy i nie mówię o samym Evereście, ale nawet o naszych polskich Tatrach czy Karkonoszach. Siła nóg w górach przydaje się jak sam targasz plecak ważący 20kg+ bo w tedy musisz wnieść dodatkowy ciężar pod górę a idąc normalnie, bez plecaka czy z czyms lekkim wykonujesz taką samą pracę jak na nizinach z tym,
  • Odpowiedz