Wpis z mikrobloga

Dzięki za rady pod ostatnim wpisem odnośnie kalkulatora FIRE. Dodałem:
- opcję zdefiniowania dodatkowych wpłat w dowolnym okresie (na przykład emerytura od ZUS-u),
- możliwość określenia jak wzrastają wpłaty / wypłaty (procent, inflacja)
- wykres pokazujący wpłaty i wypłaty w czasie (tu łatwo można zaobserwować wpływ inflacji)

Planuję jeszcze poprawić opisy co oznacza "bez inflacji" i tabelkę, która by wyjaśniała co się dzieje na wykresie rok po roku

https://portfelik.com/tools/kalkulator-fire

#finanse #oszczedzanie #inwestycje
nmap - Dzięki za rady pod ostatnim wpisem odnośnie kalkulatora FIRE. Dodałem:
- opcję...

źródło: obraz

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nmap: napraw błąd polegający na kwocie dodatkowego wpływu (emerytury), podaje dzisiaj kwotę np 3000 że będę otrzymywał za 10 lat, a algo liczy już te 3000 z 10 letnią inflacją. A ma startnąć od kwoty 3000/
  • Odpowiedz
@nmap: wygląda spoko, ale dodałbym kilka rzeczy
1. dodatkowe WYPŁATY z ZUS - nawet żeby to była minimalna od osiągnięcia wieku emerytalnego - to przejmie część wypłat z własnego portfela albo będzie tam dodatkiem. W pewnym sensie zmniejszy zapotrzebowanie na wypłaty w momencie osiągnięcia wieku emerytalnego, nawet jeśli tej emerytury będzie 1000 PLN/m-c. Nie wiem, czemu emeryturę kategoryzujesz tylko jako wpłaty.
2. z pewnych środków nie skorzystam wcześniej niż 60
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Dzięki! Poprawione, teraz dodałem ikonkę, który informuje, że jest to bez inflacji. Co do 7%, tyle wynosi średni zwrot z inwestycji z SP500 (i to nawet wyrównany o inflację) z ostatnich 150 lat, więc stwierdziłem, że to dobra wartość.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@TompsonzPolski: Mogę dodać opcję do wyboru czy liczyć inflację od teraz czy od pierwszej wypłaty. Bo z drugiej strony myślisz o tej kwocie patrząc na dzisiejsze realia, więc 1000 zł dzisiaj a 1000 zł za 40 lat to całkiem coś innego.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@OsSikorskiego: Dzięki za sugestie!

1. Widzę, że jest trochę zamieszania z wypłatą (z konta) a wypłatą od ZUS-u, co w tym kalkulatorze jest zaliczane jako wpłata. Chyba byłoby jaśniej gdybym zamiast wpłaty / wypłaty użył dochody / wydatki. Wtedy ustalasz szacowane "wydatki" na emeryturze a emeryturę z ZUS-u definiujesz jako dochód od 65 lat do końca emerytury. Wrzuciłem screenshota, co mam na myśli.

2. Hmm, myślisz, że przy definiowaniu dochodów
nmap - @OsSikorskiego: Dzięki za sugestie!

1. Widzę, że jest trochę zamieszania z wy...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@nmap: ogólnie tool jest wspaniały, dzięki!
Ten ZUS wprowadza zamieszanie głównie przez to, jak go nazwać. Aktualna wersja trochę sugeruje, że na emeryturze to będę jeszcze więcej wpłacał do portfela. Jak to zrobisz jako dochody to chyba będzie lepiej. A jeszcze lepiej gdyby w części "wydatki" część kreski była innym kolorem jako "pokrycie przez wypłatę z ZUS".

Co do IKE i IKZE i innych kont z preferencjami - nie wiem
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@OsSikorskiego: Zacznę od zmiany na dochody i postaram się z czasem to ulepszyć.

Nie znałem tego określenia "middle class trap", a faktycznie z naszym IKZE i IKE Polacy mogą mieć podobny problem (oby! biorąc pod uwagę, że nie każdy ma możliwość dodatkowo odkładać na emeryturę).

Dzięki jeszcze raz za sugestie i jakby Ci coś dodatkowego wpadło do głowy, to daj znać! :)
  • Odpowiedz