Aktywne Wpisy

MonazoPL +119
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: AirPods 4 Citi
Pobierz
Traczex +202
Dobra skończyłem. 3 lata, dużo pracy ale już mieszkam. Dzięki za porady na tagu #budujzwykopem Powodzenia Mirki.
źródło: scaled_1000021155
Pobierz

- opcję zdefiniowania dodatkowych wpłat w dowolnym okresie (na przykład emerytura od ZUS-u),
- możliwość określenia jak wzrastają wpłaty / wypłaty (procent, inflacja)
- wykres pokazujący wpłaty i wypłaty w czasie (tu łatwo można zaobserwować wpływ inflacji)
Planuję jeszcze poprawić opisy co oznacza "bez inflacji" i tabelkę, która by wyjaśniała co się dzieje na wykresie rok po roku
https://portfelik.com/tools/kalkulator-fire
#finanse #oszczedzanie #inwestycje
źródło: obraz
Pobierzźródło: image
Pobierz1. dodatkowe WYPŁATY z ZUS - nawet żeby to była minimalna od osiągnięcia wieku emerytalnego - to przejmie część wypłat z własnego portfela albo będzie tam dodatkiem. W pewnym sensie zmniejszy zapotrzebowanie na wypłaty w momencie osiągnięcia wieku emerytalnego, nawet jeśli tej emerytury będzie 1000 PLN/m-c. Nie wiem, czemu emeryturę kategoryzujesz tylko jako wpłaty.
2. z pewnych środków nie skorzystam wcześniej niż 60
źródło: image
Pobierz1. Widzę, że jest trochę zamieszania z wypłatą (z konta) a wypłatą od ZUS-u, co w tym kalkulatorze jest zaliczane jako wpłata. Chyba byłoby jaśniej gdybym zamiast wpłaty / wypłaty użył dochody / wydatki. Wtedy ustalasz szacowane "wydatki" na emeryturze a emeryturę z ZUS-u definiujesz jako dochód od 65 lat do końca emerytury. Wrzuciłem screenshota, co mam na myśli.
2. Hmm, myślisz, że przy definiowaniu dochodów
źródło: image
PobierzTen ZUS wprowadza zamieszanie głównie przez to, jak go nazwać. Aktualna wersja trochę sugeruje, że na emeryturze to będę jeszcze więcej wpłacał do portfela. Jak to zrobisz jako dochody to chyba będzie lepiej. A jeszcze lepiej gdyby w części "wydatki" część kreski była innym kolorem jako "pokrycie przez wypłatę z ZUS".
Co do IKE i IKZE i innych kont z preferencjami - nie wiem
Nie znałem tego określenia "middle class trap", a faktycznie z naszym IKZE i IKE Polacy mogą mieć podobny problem (oby! biorąc pod uwagę, że nie każdy ma możliwość dodatkowo odkładać na emeryturę).
Dzięki jeszcze raz za sugestie i jakby Ci coś dodatkowego wpadło do głowy, to daj znać! :)