Wpis z mikrobloga

Mam mały dylemat co do stroju na moto, generalnie rzecz biorąc jestem na dziwnym etapie rozważań co do odzieży ochronnej na moto.
Mianowicie, mam fajny komplet jeans + kurtka mesh z podpinką które sobie super radzą w lato (dodam że jeżdżę n---d'em i nieprędko się to zmieni), ale coś mnie ostatnio korci żeby kupic 2-częściowe skórzane combi, bo to jakieś takie fajne, bezpieczne i tak jakoś podświadomie chcę.
Tylko że ja ani nie jeżdżę agresywnie, szlajam się po mieście i wsiach no i jak najczęściej śmigam dłuższą trasę w góry, można powiedzieć że uprawiam taką turystykę motocyklową nakedem. Ze swojego setu ubrań jestem bardzo zadowolony, ale jednocześnie kusi mnie skóra, tylko nie jestem pewnien czy to nie będzie zmiana, na gorsze. Przechodził ktoś z was przez podobne dylematy? xD
#motocykle
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheWalkingBed: to zależy od zastosowania. W skorze na pewno jest mniej wygodniej, gorsza wentylacja, ale bezpieczeństwo i poczucie bezpieczeństwa (co tez jest ważne) jest wysokie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiedz sobie na pytanie jak jeździsz. Zdarzyło mi sie jechac po na wycieczke 3k km w skorze w 4 dni i się dało. Dobrze dopasowana skóra jest wygodna tylko siedząc na moto ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
Mnie do tego, że na pewno nie chce kurtki materiałowej przekonał poniższy materiał. Przy czym poszedłem w ładnego klasyka, a nie kombinezon, chciałem czegoś co mogę nosić także po zejściu z moto.

No i do tego jeansy AAA. Skórzane spodnie to dla mnie overkill i już trochę za blisko skórzanych błyszczących wdzianek dla amerykańskich chopperowych riderów z wąsem. Raczej nie mój klimat.

Jeśli kiedyś będę pojawiał się na torze, to pomyślę nad
planarize - Mnie do tego, że na pewno nie chce kurtki materiałowej przekonał poniższy...
  • Odpowiedz
@TheWalkingBed: mam skóre od kilku lat i fakt, nie jest zbyt wygodne do jeżdżenia w trasy xD wentylacja w upały nie daje rady (ale komu daje), nie wrzuce do pralki, tak z raz na rok przynajmniej (a robię to częściej bo przy okazji czyszczenia) trzeba smarować jakimś gównem do skóry. Z plusów sporo bezpieczniej niż jakiś losowy materiał, jak masz hajs to kup i sprawdź czy Ci pasuje
  • Odpowiedz
@TheWalkingBed: Kombinezon (DOBRY) jest wygodny na maksa ale w jeździe, masz poczucie, że jeździsz w piżamie/dresie. Taki z kangura to już w ogóle poezja.
Wentylacja jest do ogarnięcia - są wentylowane kombinezony przecież.

Ale weź w tym łaż, ubieraj to (dwu częściowy jeszcze pół biedy) rękawice długie, buty długie, no jest to mało praktyczne/wygodne w zastosowaniu.

Ja na ten moment nie mam żadnej tekstylnej kurtki (mam bluzę motocyklową, kurtkę skórzaną
  • Odpowiedz
@TheWalkingBed: tak, jakby przechodzę przez to cały czas. Ogólnie to nie opękasz wszystkiego na jednym stroju. Tzn, może i opękasz, ale po co. Gdybym miał wybierać najfajniejszy strój na moto to ten ze zdjęcia. Ale tak się nie da jeździć cały czas. w trasy co innego, wokół komina co innego, na offie co innego( ͡° ͜ʖ ͡°)
Adams88878 - @TheWalkingBed: tak, jakby przechodzę przez to cały czas. Ogólnie to nie...

źródło: 20240922_153643

Pobierz
  • Odpowiedz
@TheWalkingBed: Ogólnie to zależy od skóry. Dzisiejsze skóry perforowane jak dajmy na to Laguna Seca czy Misano od Dainese to jest inna liga, dużo lepszy komfort termiczny i mniejsze ograniczenie ruchów niż kiedyś. Dużo ludzi twierdzi, że nowe skóry są nawet bardziej komfortowe niż jakieś meshe.
  • Odpowiedz