Wpis z mikrobloga

ktoś dzisiaj na wykopu pisał o kucach-metalowcach, gdzie się podziali i czemu ogółem się ich nie widuje. nie widuje się już prawie żadnej subkultury, bo nie funkcjonują one tak samo jak kiedyś. ale naszła mnie myśl, że najbardziej wierni idei subkultury są FURRY. mają swoją grupę, dzielą wspólną pasję, zainteresowania i nawet ubierają się w specyficzny sposób. szkoda tylko, że są z-----i
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klubzangli Subkuktury wymarły już jakiś czas temu. Teraz to co najwyżej mamy konkretne style ubioru. A nawet jak ktoś uznaje, że przynależy do jakiejś subkuktury, np. weźmy sobie przykładowo punków, to te "punki" mijają się zupełnie z tym na czym polegały ich wartości. Teraz to są punki z temu i aliexpress (szczególnie dziewczyny). Mi ta subkuktura akurat jest obca, ale kojarzę, że oni to zawsze robili sobie ciuchy DYI, przerabiali ciuchy
  • Odpowiedz
  • 1
@kleboldswaifuv2: no tak, to prawda, jedyne co zostało po subkulturach to estetyka. jedyne oparcie subkultur teraz to konsumpcjonizm, to co kupujesz, to co ubierasz, w jakiej restauracji jesz, reszta już nie ma żadnego znaczenia. akurat punk to dobry przykład tego jak konsumpcjonizm zmienił postrzeganie subkultur, coś co kiedyś było ruchem typowo anty-kapitalistycznym i anty-mainstreamowym stało się kolejnym trendem w social mediach, bez żadnego głębszego sensu idącego za całą ideą. po
  • Odpowiedz