Wpis z mikrobloga

@mariusz_and: podobnie jak działka ROD nie jest twoje ;)

Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu jest ograniczonym prawem rzeczowym. Na jego treść składają się dwa podstawowe uprawnienia: prawo do korzystania z lokalu oraz prawo do rozporządzania swoim prawem, w tym wynajęcia albo oddania do bezpłatnego korzystania zgodnie z przeznaczeniem lokalu. Do tych uprawnień nie jest potrzebna zgoda spółdzielni mieszkaniowej. W razie chęci zmiany przeznaczenia lokalu (np. na lokal użytkowy) potrzebna jest zgoda spółdzielni
  • Odpowiedz
@darek-jg @mariusz_and w skrajnych przypadkach spółdzielnia może obciążyć takie mieszkanie hipoteką jeśli ma długi etc. Można niby przekształcic w odrębną własność ale nigdy nikt nie był w stanie mi powiedzieć jakie to koszty wiec zawsze takie mieszkania omijałem ;)
  • Odpowiedz
w skrajnych przypadkach spółdzielnia może obciążyć takie mieszkanie hipoteką jeśli ma długi etc

@Reymont: Identycznie jest w przypadku odrębnej własności.

Tym sie rozni, ze nie sprawdzisz czy mieszkanie jest np. Zadluzone, bo ksiegi
  • Odpowiedz
@marcpol:

w skrajnych przypadkach spółdzielnia może obciążyć takie mieszkanie hipoteką jeśli ma długi etc

@Reymont: Identycznie jest w przypadku odrębnej własności.

Przepraszam bardzo, kolega się szaleju najadł?
  • Odpowiedz
Przepraszam bardzo, kolega się szaleju najadł?

@PanKapibara: W przypadku odrębnej własności wspólnota mieszkaniowa może jako wierzyciel zabezpieczyć swoje roszczenia hipoteką przymusową. Wymagany jest do tego tytuł wykonawczy lub inny dokument wymieniony w Ustawie o księgach wieczystych i hipotece.
  • Odpowiedz
@marcpol: no to oczywiście prawda, ale to chyba nie zrozumiałeś, o czym pisze @Reymont
W przypadku mieszkania spółdzielczego w skrajnej sytuacji z Twojego lokalu można prowadzić egzekucję długów spółdzielni. Na przykład: spółdzielnia zalega Kowalskiemu, Kowalski może licytować Twoje mieszkanie. Poczytaj sobie o aferze WSM i tzw. rugach spółdzielczych. Przy lokalu własnościowym takiego ryzyka nie ma - a że za własne długi odpowiadasz to oczywista oczywistość.
  • Odpowiedz
@marcpol @mariusz_and

Kiedyś jak szukałem różnic pomiędzy tymi formami własności właśnie to znalazłem tylko jeden materiał który wskazał na to potencjalne ryzyko obciążenia mieszkania z prawem spółdzielczym przez spółdzielnie i z tego powodu unikałem takich mieszkań (inna sprawa, że żadne takie nigdy mi isę naprawdę nie spodobało więc raczej nie miałem dylematu) i odradzałem znajomym.
sadsc
Teraz korzystając z okazji rzuciłem pobieżnie okiem na Ustawę o spółdzielniach
Reymont - @marcpol @mariusz_and 

Kiedyś jak szukałem różnic pomiędzy tymi formami wł...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-20 115523

Pobierz
  • Odpowiedz
no to oczywiście prawda, ale to chyba nie zrozumiałeś, o czym pisze @Reymont

@PanKapibara: Wygląda na to, że obaj pisaliśmy o czymś innym niż @Reymont

Przykład rugów spółdzielczych i WSM to działalność przestępcza. Osoby zamieszane zostały skazane
  • Odpowiedz