Wpis z mikrobloga

#xbox #playstation #gry

Czyli według plotek nowa generacja to:

PS6 o mocy w rasterze +- 2-3 większej niż PS5, ale ponad 10x szybszy w RT
PS6 portable - czyli konsola przenośna o mocy +- PS5
PS6 (mini?) - czyli biorą bebechy z konsoli przenośnej i robią coś ala series S

Jeśli chodzi o Xboxa to:

Ma być Magnus, około 20-40% szybszy od PS6, ale dość drogi.

Z takich ciekawostek to wygląda na to że Sony będzie się jeszcze bardziej integrować z PC, są jakieś plotki o crossplayu czy nawet crossbuyu.

Czyli przyszła generacja to będzie powtórka z obecnej - przez długi czas większość gier pewnie będzie i tak wychodzić na PS5, a całą generację i tak będzie ciągnęło w dół PS6P, jak obecnie series s.

Są plotki o PT, ale w nie wierzę. Nie wierzę że PS6 czy Magnus będą wstanie odpalać płynnie gry z PT.

Ogólnie gry muszą się zacząć dobrze skalować bo przyszła generacja to będzie duża różnorodność wydajnościowa. Od najwolniejszego switcha 2 który jest jednak w choj popularny i nie można go olewać, przez trochę szybszy ale też wolny ps6p, przez zwykłą PS5, aż po PS6 i Magnusa który ma być najszybszy.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tubkas12: w pełni się zgadzam. Jeszcze mogliby wywalić TAA z gier na unrealu na rzecz MSAA, ale raz że taa jest mocno "wbudowany" w render i obraz bez niego wygląda fatalnie, a dwa że MSAA jest ogromnie zasobożerny
  • Odpowiedz
  • 1
@retronom: jakby miał wyciągnąć kulę to podejrzewam, że niektóre indyki i gry AA będą miały PT na magnusie i ps6, ale taka pełna adaptacja to bardziej imo ps7. Wtedy nie też balastu w postaci PS5 i słabszych konsol które w RT ssą.
  • Odpowiedz
@tubkas12: z tym balastem poprzedniej generacji pewnie będzie jak w tej, przez kilka pierwszych lat będzie upgrade graficzny, a dopiero później zobaczymy pełną implementację. Marzy mi się taki cyberpunk 2077 z rt overload jak na pc. Myślę że cd project byłby zdolny do zrobienia patcha
  • Odpowiedz
@tubkas12: te klatki to jest coś dziwnego, bo ja dużo korzystam z emulacji i w żadnym sprzęcie retro nie przeszkadza mi 30 klatek, a odpalając gry na ps5 zawsze wolę te 60 ponad ładniejszą grafikę, a w 30 gra mi się po prostu źle
  • Odpowiedz
  • 1
@retronom: może po prostu gry kiedyś były projektowane pod 30fpsów a teraz jednak ten klatkarz w grze masz różny 30, 40, 60, 120 fpsów. Dla mnie też 30 fpsów jest nieakceptowalne, 40 fpsów to minimum
  • Odpowiedz
@tubkas12: ja te 30 akceptuje jak gram na małym ekranie, ale im większy tym bardziej nie mogę na to patrzeć. Z takiego switcha korzystam w sumie prawie tylko z trybu handheld
  • Odpowiedz