Aktywne Wpisy

wjkp +3
#kiciochpyta #niebieskiepaski #rozowepaski
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?

Taka krótka nitka ze szczurkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: c603e824ad0028db1c4111b7d0bd18ab
Pobierz

W środowisku, w którym się otaczam większość osób, tak z 90% to osoby z wyższym wykształceniem. Po lepszych szkołach, po gorszych, ale są to licencjaci, magistrzy, inżynierowie. Ludzie, którzy w minimalnym stopniu opanowali metodologie badawcze i logiczne myślenie. Wszyscy ci z moich znajomych raczej są dość mocno wspierający Ukrainę. Jedni z pobudek moralnych, inni z sympatii bo mają znajomych/partnerów Ukraińców, a jeszcze inni (w tym ja) z pobudek bardziej pragmatycznych lub po prostu Rosjan nie lubią bardziej.
Natomiast jest też te 10% osób z mojego otoczenia. Ludzie popierający Rosję. Kim są?
Zazwyczaj są to osoby maksymalnie posiadające wykształcenie średnie lub zawodowe. Osoby, które w pewnym sensie są wykluczone społecznie bądź żyją na uboczu, często w biedzie - na to składa się wszystko: ciężkie traumy, problemy z psychiką, życiowa nieporadność, niepełnosprawność intelektualna - różnie.
To właśnie oni w moim otoczeniu są największymi orędownikami rosyjskiej propagandy oraz największymi wrogami Ukraińców. Ich antagonistyczne nastawienie nawet nie jest poparte jakimiś sensownymi argumentami. Najczęściej usłyszycie, że NATO to niewola, Unia to komunizm, Zełeński to żymianin, Wołyń i tego typu (nazwijmy to) uzasadnienia.
Wychodzi na to, że poczucie krzywdy, poczucie odrębności, przekorności i potrzeby podążania w innym kierunku niż ci, którzy osiągnęli mniejszy bądź większy sukces lub stabilność życiową kieruje ich prosto w łapska siermiężnej, post-KGBowskiej propagandy rosyjskiej, która spotykając się z logicznymi i merytorycznymi argumentami oraz uzasadnieniem moralnym odpowiada jedynie furią, szurskimi teoriami, agresją i strumieniem świadomości rodem z najbardziej posranych treści na Youtube (tak, tych z żółtymi napisami).
Powiedzcie, czy wy w swoim otoczeniu też zauważyliście ten schemat? Jak to wygląda w waszym środowisku?
#ukraina #rosja #wojna #polska #kiciochpyta #pytanie #polityka #propaganda #psychologia
@rdestowiec_ostrokonczysty: Zapytaj nowego marszałka sejmu kogo popiera
Paru odklejeńcow jest za ruskimi ale wykształcenie czy ogarnięcie życiowe nie ma tutaj znaczenia.
@rdestowiec_ostrokonczysty: No to jest dokładnie ten sam typ ludzi którzy w Rosji stanowią trzon najzagorzalszych zwolenników Putina. Biedota, półgłówki, mieszkańcy prowincji srający do dziury w ziemi a jednocześnie
A co do wiary w reklamy to fakt, a jeszcze sytuacja po premierze filmu Dom Dobry, gdzie głównego aktora stare baby nękały za to, że zagrał oprawcę XD pewnie te same osoby co piszą "dzień dobry" pod AI slopem na Facebooku
Z ciekawości, co jakiś czas sprawdzam sobie, co tam moi koledzy z podbazy, gimbazy czy techbazy sobie porabiają na Facebooku i wnioski są jednoznaczne. Ci, którzy pokończyli edukację zaraz po technikum/zawodówce, w mojej bańce, szerują najczęściej Antyżymianizm i Braunizm, co zawsze w pakiecie idzie z prorosyjskością i antyukraińskością
Nie będzie odkrywcze to co
@Tom3kt: no nie do końca. Popatrz na czasy komuny
Myślę że wykształcenie wyższe, tudzież jego brak to dobry
Czy
Dokładnie, dlatego uważam, że studia w tym kontekście, są nie bez znaczenia, aczkolwiek musi być coś